Vad innebär skriva av?

Innehållsförteckning

Vad innebär skriva av?

Vad innebär skriva av?

Att avskriva är att fördela kostnaden av en tillgång under dess ekonomiska livslängd.

Vad är planmässig avskrivning?

Eftersom ett inventarium har en ekonomisk livslängd på flera år ska inköpet inte kostnadsföras direkt. Utgiften ska istället delas upp på så många år som motsvarar den beräknade ekonomiska livslängden. Detta kallas att göra avskrivningar enligt plan (planmässiga avskrivningar).

Vad innebär en avskrivning?

Avskrivning är i bokföringstermer detsamma som värdeminskning. Med andra ord innebär en avskrivning att man delar upp utgiften för anskaffandet av en tillgång. Det brukar vara på det antal år som anses vara den ekonomiska livslängden.

Hur påverkar avskrivningar resultat?

Lite förenklat kan man alltså säga att en avskrivning innebär att man fördelar kostnaden över samma tid som den bidrar till intäkter eller anses vara användbar i verksamheten. På så sätt hamnar bara delar av kostnaden på inköpsårets resultaträkning medan resterande summa fördelas ut på kommande års resultat.

Varför avskriver man?

Avskrivningar syftar också till att fördela kostnaderna för en tillgång över samma tid som tillgången bidrar till intäkter, se matchningsprincipen. Genom avskrivningarna fördelas utgiften för att anskaffa anläggningstillgången över flera år och blir på det viset en kostnad i bokföringen under en längre tid.

Hur bokför man en avskrivning?

En planenlig avskrivning på en anläggningstillgång bokförs som en reducering av värdet för en anläggningstillgång i kontogrupp 10 till 12 och som en kostnad i kontogrupp 78. En skattemässig över- eller underavskrivning bokförs som en obeskattad reserv i kontogrupp 21 och som en bokslutsdisposition i kontogrupp 88.

Vad är en skattemässig avskrivning?

Skattemässig överavskrivning – Innebär att avskrivningarna i räkenskaperna överstiger det högsta tillåtna skattemässiga avdraget.

Hur gör man en avskrivning?

Med huvudregeln får du göra ett avskrivning på 30 % av inventariernas restvärde. Det innebär att du tar värdet som återstår efter tidigare års avskrivningar, alltså anskaffningsvärdet minus ackumulerade avskrivningar (överavskrivningar inräknat). Till det lägger du sedan årets inköp av inventarier.

Hur lång är avskrivningstiden för en bil?

  • Detta kallas för avskrivning enligt plan. Tiden för avskrivning, avskrivningstiden, får inte vara längre än den ekonomiska livslängden och bestäms när tillgången anskaffas. Avskrivningstiden kan till exempel vara 5 år för en personbil, 10 år för en lastbil och 33 år för en byggnad.

Hur lång är avskrivningstiden för en lastbil?

  • Avskrivningstiden kan till exempel vara 5 år för en personbil, 10 år för en lastbil och 33 år för en byggnad. Det innebär att om en lastbil inköps för en miljon kronor blir den årliga kostnaden 100 000 kronor i tio år. Denna typ av avskrivningar kallas planenliga eller bokföringsmässiga avskrivningar.

Vad är bokföringsmässiga avskrivningar?

  • Denna typ av avskrivningar kallas planenliga eller bokföringsmässiga avskrivningar. Anläggningstillgångar som inte minskar i värde genom förslitning, som till exempel mark, skrivs dock inte av. Lagstiftningen ( inkomstskattelagen) ger visst utrymme för att göra skattemässiga underavskrivningar eller överavskrivningar (avskrivning över plan), ...

Relaterade inlägg: