Hur blir jag av med vätska i benen?

Innehållsförteckning

Hur blir jag av med vätska i benen?

Hur blir jag av med vätska i benen?

Att höja benen några gånger under loppet av dagen hjälper mot svullnaden. Det kan hjälpa att röra benen under dagen, detta hjälper till att förbättra blodcirkulationen och kan underlätta tillbakaströmningen av blod till hjärtat. Salt binder vätska till kroppen så att vätskeansamlingen ökar.

Har vätska i foten?

När man får svullna ben och fötter så beror det på att en ansamling vätska har samlats i fotens eller benets vävnad. Denna vätskeretention kallas också för ödem. Om man får svullna ben och fötter och inte kan komma på någon särskild anledning så är det förmodligen ödem.

Varför svullnar ena foten?

Vid lymfödem svullnar oftast ena benet upp. Det tyder på att det lymfatiska kärlsystemet inte fungerar som det ska. Sjukdomar som påverkar balansen mellan protein, vätska och mineraler påverkar också vätskeutbytet i kroppen.

Vad är ödem i benen?

Om vätska samlas i till exempel ben eller fötter, en svullnad som inte ger med sig, kallas det för ödem. Ödem är relativt vanligt och något som kan drabba både kvinnor och män.

Vad är symtomen på ödem?

Första varningen brukar visa sig genom att huden blir mer spänd och tjockare. Efter detta uppstår en onaturlig svullnad, domningar i den svullna kroppsdelen, värk och minskad rörlighet som typiska symtom. En svullnad som inte undersöks, kan bli så stor att smärta även kan uppkomma i närliggande kroppsdelar.

Relaterade inlägg: