Hur botar man ögonlocksinflammation?

Innehållsförteckning

Hur botar man ögonlocksinflammation?

Hur botar man ögonlocksinflammation?

Behandling av ögonlocksinflammation Ögonlocksinflammation behandlar du i första hand själv med daglig rengöring. Om inte inflammationen blir bättre efter några veckor kan det ibland finnas anledning att behandla med receptbelagda läkemedel, exempelvis antibiotika eller kortison.

Vad beror en vagel i ögat på?

En vagel går oftast över av sig själv inom ett par veckor. Vaglar uppstår när det kommer in bakterier i en talgkörtel i ögonlocket. Om du har haft en vagel en gång är det vanligt att du får nya. En vanlig orsak till återkommande vaglar är torra ögonlockskanter, en annan är kronisk ögonlocksinflammation.

Hur blir man av med blefarit?

Vid handläggning av blefarit är det viktigt att informera om sjukdomens långdragna förlopp. Behandlingen är i första hand icke-farmakologisk, men ibland behövs komplettering med läkemedel. Tänk på att även behandla en associerad hudsjukdom, till exempel rosacea, seborré.

Var runt ögat?

En vagel är en inflammerad talgkörtel intill ögonfransarna eller under ögonlocket. Den kan skava mot ögat och göra ditt ögonlock rött, svullet och ömt. Vageln brukar försvinna inom ett par veckor om du tvättar, värmer och masserar med vatten. Långvariga eller återkommande besvär kan behöva behandlas av sjukvården.

Vad är Ögonlockskanten?

Ögonlock är hud- och slemhinneveck som kan slutas framför ögonen. En människa har två ögonlock per öga, ett ovanför och ett under ögat. Ögonlockens viktigaste uppgift är att skydda ögonen mot smuts och att återfukta ögonen, samt att skapa mörker åt ögonen när vi sover.

Hur undviker man vagel i ögat?

Det är vanligt att få vaglar om du har torra ögonlockskanter. Du kan förebygga besvären genom att smörja ögonlockskanten med en mjukgörande ögonsalva. Salvan finns att köpa receptfritt på apotek. Fråga personalen på apoteket vilken salva som passar bäst.

Varför får man Blefarit?

Det är en vanlig åkomma som finns i alla åldrar men äldre och personer med känslig hud är extra drabbade. Det finns flera olika bakomliggande orsaker. Associerade sjukdomar är allergier, atopiskt eksem, seborroisk dermatit och rosacea. Blefarit kan i sin tur leda till hordeolum, konjunktivit samt keratit.

Vad kan man göra för att få bort en vagel?

Du kan själv behandla vageln med värme flera gånger om dagen, vilket kan lindra.

  • Ta en tvättlapp eller liten handduk.
  • Blöt den med hett vatten och vrid ur.
  • Lägg den varma duken hopvikt mot vageln tills värmen försvunnit.
  • Upprepa flera gånger.

Relaterade inlägg: