Vad beror artros på?

Innehållsförteckning

Vad beror artros på?

Vad beror artros på?

Artros är en ledsjukdom där nedbrytningen av brosket går fortare än uppbyggnaden. Det kan till exempel bero på långvarig överbelastning, övervikt eller ärftlighet. Idrottsskador är en annan vanlig förklaring – omkring hälften av alla allvarliga knäskador leder till artros.

Vad menas med artros?

Artros och det talspråkliga ordet ledförslitning betyder samma sak, ledsjukdom med nedbrytning av brosk. Det vanligaste är artros i knäna, höfterna, ryggraden och handens leder men sjukdomen kan utvecklas i vilken led som helst.

Hur bromsa artros?

EN AV TIO FÅR ARTROS Det finns i dag ingen behandling som helt stoppar sjukdomsförloppet, men fysisk aktivitet har en positiv påverkan. – Målet med vår forskning är att bättre förstå vad som händer när brosket bryts ned och därmed också försöka bromsa sjukdomsprocessen och bibehålla både vävnad och ledens funktion.

Hur farligt är artros?

Artrosrelaterad smärta är inte farligt Den smärta som kommer med sjukdomen är inte farlig. Man ska därmed inte vara rädd för att träna även om det gör ont. Att bli stillasittande leder bara till att sjukdomen förvärras. Dessutom ökar risken för exempelvis hjärt- & kärlsjukdomar och diabetes.

Hur konstatera artros?

Läkaren diagnostiserar artros utifrån symtomen du beskriver, undersökning av lederna och fynden på röntgenbilden. När artrosen fortskrider försvinner ledbrosket och röntgenbilden avslöjar ett avsmalnat ledmellanrum. Läkaren kontrollerar patientens och den symtomgivande fotens eller handens rörlighet.

Vad förvärrar artros?

Några exempel på produkter som kan förvärra sjukdomen är: all processeserad mat, spannmål och socker samt mejeriprodukter. Det kan även vara bra att minska på intaget av produkter med höga halter av omega 6, såsom margarin och solrosolja.

Kan man bli fri från artros?

– Den som har artros kan göra mycket själv för att förbättra sin hälsa. Man behöver inte tiga och lida längre. Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem.

Hur kan man lindra artros?

Med läkemedel kan man lindra smärtan vid artros och befrämja funktionsförmågan, men det finns inga läkemedel som botar sjukdomen eller förhindrar att den framskrider. För egenbehandling av artros rekommenderas främst värkmedicinen paracetamol som fås utan recept på apoteket.

Vad ska man äta för artros?

Den kost som vi rekommenderar är enligt nordiska näringsrekommendationerna och det innebär rikligt med grova grönsaker och rotsaker, fiber och fullkorn, regelbundet intag av fet fisk två till tre gånger per vecka, bra fettkvalitet, vilket innebär högt intag av omättade fetter samt att du äter regelbundet.

Hur ska man behandla artros?

Råd vid artros

  1. Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. ...
  2. Gå ner i vikt om du är överviktig. ...
  3. Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast.

Relaterade inlägg: