Varför får jag mycket Vaglar?

Innehållsförteckning

Varför får jag mycket Vaglar?

Varför får jag mycket Vaglar?

En vagel går oftast över av sig själv inom ett par veckor. Vaglar uppstår när det kommer in bakterier i en talgkörtel i ögonlocket. Om du har haft en vagel en gång är det vanligt att du får nya. En vanlig orsak till återkommande vaglar är torra ögonlockskanter, en annan är kronisk ögonlocksinflammation.

Hur blir man av med ögonlocksinflammation?

Ögonlocksinflammation behandlar du i första hand själv med daglig rengöring. Om inte inflammationen blir bättre efter några veckor kan det ibland finnas anledning att behandla med receptbelagda läkemedel, exempelvis antibiotika eller kortison.

Varför torra Ögonlockskanter?

I dina ögonlockskanter finns det små körtlar som producerar vätska för att smörja ytan av ögonen och insidan av ögonlocken. Om du drabbas av blefarit täpps dessa körtlar igen, vilket skapar obalans och irritation vid ögonlockskanterna. Rengöring av ögonlockskanterna som öppnar körtlarna kan bättra tillståndet.

Vad kan man göra åt vagel?

Du kan själv behandla vageln med värme flera gånger om dagen, vilket kan lindra.

  • Ta en tvättlapp eller liten handduk.
  • Blöt den med hett vatten och vrid ur.
  • Lägg den varma duken hopvikt mot vageln tills värmen försvunnit.
  • Upprepa flera gånger.

När en vagel spricker?

Vaglar brukar oftast försvinna av sig själv inom några veckor. För att påskynda läkningen kan du tvätta rent och badda med bomullstuss och varmt vatten. Den inflammerade vageln kan även spricka av sig själv och det kan då komma ut lite var och blod. Tvätta då rent med vanligt vatten.

Kan Blefarit smitta?

Nej, blefarit smittar inte mellan personer. Däremot smittar det lätt från ett öga till det andra. Kan ögonlocksinflammation hos barn vara blefarit?

Relaterade inlägg: