Varför får man vätska i benen?

Innehållsförteckning

Varför får man vätska i benen?

Varför får man vätska i benen?

Venösa ödem brukar synas som svullnader vid anklarna och på fötterna. Man får svullnaden på grund av att man inte har ett normalt vensystem i benen. Blodet forslas från fötterna och upp till hjärtat. För att blodet inte ska rinna neråt igen så finns det klaffar inuti venerna som sluter tätt.

Varför svullnar ena benet?

Vid lymfödem svullnar oftast ena benet upp. Det tyder på att det lymfatiska kärlsystemet inte fungerar som det ska. Sjukdomar som påverkar balansen mellan protein, vätska och mineraler påverkar också vätskeutbytet i kroppen. Personer med njur-, lever- eller sköldkörtelsjukdomar har ofta problem med svullna ben.

Vad ska man göra för att få ner svullnad?

8 tips mot svullnad

  1. Högt läge! Höj upp benen med en kudde när du sitter eller ligger, så att fötterna är i en högre position än kroppen. ...
  2. Undvik korsande knän! ...
  3. Rör på benen! ...
  4. Använd stödstrumpor! ...
  5. Träna tåhävningar! ...
  6. Rör på fötterna! ...
  7. Provena Classic och Plus. ...
  8. Provena Flow.

Vad innebär ett ödem?

Ödem är svullnader som orsakas av vätskeansamlingar. Om ödem inte bildas efter en skada eller operation är det vanligtvis ett tecken på att kroppens egen vätskebalans är rubbad och inte längre fungerar som den ska. Kärlsystemet kan inte transportera bort vätskan ordentligt, vilket gör att den samlas i vävnaden.

Varför känns benen som stockar?

Att benen känns tunga och trötta kan bero på svaga vener. Vener är blodkärl som returnerar blodet från kroppens organ till hjärtat. Blodkärlens och venernas funktion har betydelse för en aktiv livsstil. En bra blodcirkulation i de nedre extremiteterna är viktigt för att kunna upprätthålla en aktiv livsstil.

Relaterade inlägg: