Vad är en elektronik?

Innehållsförteckning

Vad är en elektronik?

Vad är en elektronik?

Elektronik är den gren av elektrotekniken som bygger på rörelserna hos elektroner i vakuum, gaser eller fasta material (inklusive halvledare). ... Elektroniken har en central roll i den pågående "informationsrevolutionen" eftersom datorer och annan kringutrustning är uppbyggd av olika elektroniska komponenter.

Hur använder motstånd i en krets?

Resistorns huvuduppgifter är att sänka spänningen och begränsa strömmen i en krets. ... Hur mycket en resistor sänker spänningen beror på resistorns resistans och hur stor ström som går genom den. Läs mer om detta i avsnittet om Ohms lag. Toleransen beskriver hur mycket resistansen kan avvika.

Vad är KOHM?

Om det står "k" betyder det kiloohm (kohm, k ). En kohm = 1000 ohm, så t. ex. 47 kohm = 47000 ohm.

Vad är en elektronisk apparat?

Elektriska apparater Elektronik innebär ett helt system av sammankopplade komponenter som avgör hur en apparat fungerar. En elektrisk apparat drivs enbart av elektricitet som omvandlar ström till energi i form av t. ex. värme eller ljus.

Vad finns det för elektronik?

De finns överallt där det finns elektronik: Radio, TV, telefon, navigeringssystem, kodlås, betalkort, leksaker, larm osv. En transistor kan se ut på olika sätt. Alla har tre ben. De kallas e (emitter), b (bas) och k (kollektor).

Vad är elektronikkonstruktion?

Under kursen i Elektronikkonstruktion får studenterna pröva sina vingar och undersöka om en egen elektronikdesign fungerar hela vägen. Under kursen i Elektronikkonstruktion bygger studenterna elektronik från grunden och gör bland annat egna kretskort.

Vad menas med att en resistor är olinjär?

En resistor, även kallad motstånd, är en passiv elektronisk komponent som utgör ett hinder för elektronernas rörelse i ett elektriskt fält. ... Om resistansen varierar med ström, spänning eller yttre faktorer benämns komponenten för "olinjärt motstånd", eller med ett namn som anger vad motståndet är beroende av.

Vad är en trådlindad resistor?

Trådlindade motstånd, allt från joule-märkta komponenter för energiabsorbering till miniatyriserade motstånd för temperaturavkänning, fortsätter att ge väsentliga fördelar jämfört med alternativen i många tillämpningar.

Hur mycket är 1 Kiloohm?

Symboler. Symbolen för spänning är U (mäts i volt med symbolen V), symbolen för ström är I (mäts i ampere med symbolen A) och resistans är R (mäts i ohm med symbolen Ω). Vi kan alltså säga att U = 5 V, vilket då betyder att spänningen är 5 volt. Eller att R = 1.2 KΩ vilket betyder att en resistans är 1.2 kilo ohm.

Relaterade inlägg: