Vad menar med reflektera?

Innehållsförteckning

Vad menar med reflektera?

Vad menar med reflektera?

Reflektion heter ”reflectere” på latin och är ett verb. ”Flectere” betyder vända eller böja och ”re” betyder åter, bakåt eller tillbaka. Begreppet användes ursprungligen inom optiken för att förklara ljusets reflektion vid kontakt med vatten eller en spegel.

Kan reflektera?

Synonymer till ordet är: spegla, återspegla, tänka igenom, överväga, fundera, ägna en tanke åt. ... Det är du och dina tankar som ska vara i fokus - inte allt annat och alla andra. Att reflektera är att ställa sig utanför sig själv och se på sig själv från ett annat perspektiv - ett metaperspektiv.

Vad är reflektion i vård och omsorg?

Reflektion är väsentligt för den egna lärandeprocessen under utbildningen, men också för att kunna stödja patienters och närståendes lärande i samband med ohälsa och sjukdom. Reflektion i lärande och vård handlar om hur blivande sjuksköterskor kan lära sig yrket och utvecklas till kompetenta och reflekterande vårdare.

Hur kan man reflektera?

Nivå 2: Beskrivande reflektion utifrån personliga åsikter som förklarar bakomliggande orsaker till agerandet. I en reflektion på den andra nivån skriver du om dina egna åsikter om varför du tänker eller gör som du gör och du ska dessutom försöka förklara orsakerna bakom hur du tänker eller hur du agerar.

Varför ska vi reflektera?

Reflektion kan leda till att du förändrar ditt beteende. Att du agerar annorlunda nästa gång händelsen inträffar. Du lär dig något nytt genom att analysera det du just upplevt. Metoden ger dig verktyg för att hålla isär vad du känner, vad du tänker och vad du kan göra av det det du upplevt.

Vad är etisk reflektion?

etisk reflektion handlar om att ta ställning till olika värden och intressen som står i konflikt eller motsatsför- hållande till varandra.

Vad är Reflektionssamtal?

Att prata om känsliga frågor i reflekterande samtal kan få stressad personal att förstå varandra bättre. Ett forskningsprojekt på ett vård- omsorgsboende visar att reflektion bygger upp teamkänslan. ... Stressen och den tunga arbetsbördan påverkade stämningen och ledde till samarbetssvårigheter.

Hur upplevde du reflektera?

  • Synonymer till reflektera. Hur upplevde du uppläsningen av reflektera? Ja. eller. Nej. återkasta, spegla, avspegla, återge. tänka igenom, tänka, överväga, eftersinna, begrunda, fundera; ägna en tanke åt.

Vad kan du reflektera för att komma till insikt?

  • Du reflekterar för att komma till insikt. Vad kan du lära dig om dig själv och dina medmänniskor. Att reflektera är att ställa sig utanför sig själv och se på sig själv. Lägg gärna på ett leende när du gör det. De dagliga reflektionerna kan ge oss många intressanta perspektiv på tillvaron.

Vad kan reflektion bidra till?

  • Reflektion kan hjälpa oss att se hur vårt tänkande om samma fenomen. förändras över tid. Reflektion kan vara ett medel för att utveckla. professionen och en brygga mellan våra tidiga erfarenheter och vår vilja. att utveckla dessa. Genom reflektion blir erfarenheter till kunskap där.

Relaterade inlägg: