Vad gör en remissinstans?

Innehållsförteckning

Vad gör en remissinstans?

Vad gör en remissinstans?

Remissinstans[redigera | redigera wikitext] En remissinstans är en organisation eller myndighet som bjuds in att svara på en remiss, till exempel beträffande nya lagförslag. Med sina specialkunskaper förväntas remissinstanserna kunna ge lagstiftaren ökad kunskap om ett lagförslags nytta och konsekvenser.

Vad menas med en remiss?

En remiss är en handling som utgör beställning av en tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar för en patient. Remissen redogör för symtom och tidigare sjukdom och ska vara av sådan kvalitet att mottagande vårdgivare kan bedöma det medicinska behovet.

Hur blir man en remissinstans?

Det är varje departement som avgör vem som är remissinstans och automatiskt får alla papper som behövs. Vem som helst, både privatpersoner eller en förening, kan vara med och ge sina synpunkter. Det kallas för spontana remissvar och ska bedömas med samma allvar som en remiss från exempelvis Landstingsförbundet.

Vad är en remiss riksdagen?

Remisser och remissvar Innan regeringen tar ställning till ett förslag skickas det på remiss till myndigheter, organisationer och andra intressenter. Regeringen vill veta vad de som berörs tycker och vilket stöd som förslaget har. Även allmänheten har rätt att lämna synpunkter.

Är remissvar offentliga?

Från demokratisk synvinkel är det viktigt att varje myndighet, organisation eller enskild medborgare har möjlighet att lämna remissvar utan att vara remissinstans eller finnas med på remisslistorna.

Vad ska ett remissvar innehålla?

Remissen innehåller information om vad du behöver få för vård. Det kan till exempel vara en bedömning, undersökning eller behandling. Remissen innehåller dessutom information om hur du mår, vad du har för symtom och vilka tidigare sjukdomar och besvär du har haft.

Vem kan svara på en remiss?

Alla kan svara på en remiss, eller lämna yttranden till regeringen under en utredning, när en SOU presenteras och när regeringen utfärdar promemorior eller lagrådsremisser – oavsett om organisationen är uttalad (inbjuden) som remissinstans.

Hur skriver jag en remiss?

Egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster

  1. Logga in.
  2. Välj den mottagning dit du vill skicka din vårdbegäran, välj sedan ärendet "Egenremiss".
  3. Fyll i formuläret och klicka på skicka så kommer det direkt till den mottagning du har valt.

Kan riksdagen tillsätta en utredning?

Beslut om att tillsätta en kommitté tas av regeringen. Initiativet kan komma från regeringen själv, departementen, riksdagen, en myndighet, en organisation, men även från en enskild medborgare.

Relaterade inlägg: