Vad bestämmer färg på ägg?

Innehållsförteckning

Vad bestämmer färg på ägg?

Vad bestämmer färg på ägg?

Detta beror på att de allra flesta svenska äggproducenter har vita höns. Som en tumregel avslöjar hönsfärgen äggets färg. Men i själva verket är det färgen på hönans örsnibb som bestämmer färgen på ägget.

Varför blir äggskalen gröna?

Färgen på äggen kommer från två färgämnen – protoporfyrin ger brun eller ljusbrun färg och biliverdin ger blått. De gröna äggen är färgade av biliverdin med en liten gnutta protoporfyrin.

Vilka Hönsraser värper mest?

Lohman höns, rasen du vill ha om du vill ha många ägg Letar du efter en ras som lägger många ägg så är Lohman rasen du ska satsa på. Den är framavlad i Tyskland som en värphybrid. Den kan värpa så mycket som 340 ägg per år och har en bra storlek på äggen. Rasen är en tam och lugn ras som finns i vit eller brun.

Vad är det för Hönsras som värper gröna ägg?

Den svenska rasen isbar lägger gröna ägg och araucanarasen lägger turkosa ägg. Annelie har även höns av rasen wyandotte. De lägger lite lätt rosafärgade ägg, samt sussexrasen (gulaktig till brun skalfärg på äggen) och den australiska rasen Australorp som lägger ljusbruna ägg.

Vilken ras lägger gröna ägg?

Den svenska rasen isbar lägger gröna ägg och araucanarasen lägger turkosa ägg. Annelie har även höns av rasen wyandotte.

Vilken är den största Hönsrasen?

Brahman är en stor ras, en tupp kan bli upp till 75 centimeter hög och väga 3,5-5 kilogram och en höna väger omkring 4 kilogram. Tidigare hölls brahman främst som köttras, men även för sina ägg.

Relaterade inlägg: