Hur mäter man syreupptagningsförmåga?

Innehållsförteckning

Hur mäter man syreupptagningsförmåga?

Hur mäter man syreupptagningsförmåga?

Det låter kanske avancerat att mäta syreupptagningen i blodet. Men med rätt hjälpmedel klarar du det alldeles själv. Det du behöver är en mätare – en pulsoximeter. Du mäter enkelt genom att fästa en klämma på ditt finger.

Hur går ett VO2max test till?

VO2max (aerob effekt) Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige.

Vad är VO2max ett mått på?

Den maximala syreupptagningsförmågan, VO2max, eller i daglig tal benämnt som kondition, är ett mått på hur bra hjärtat och kärlen, via blodet, kan skicka ut syre till de arbetande musklerna och hur bra musklerna är på att tillgodogöra sig det syre de får.

Vilka faktorer styr vår maximala syreupptagningsförmåga?

De högsta absoluta värdena ses ofta hos betydligt tyngre uthållighetsidrottare som begränsas av hjärtats förmåga att pumpa maximala pulsen, hjärtats slagvolym och hjärtats ejektionsfraktion. Konditionsträning ökar alla dessa komponenter utom maxpuls som främst styrs av gener och ålder.

Vad påverkar din syreupptagningsförmåga?

Om man är fysiskt aktiv, kan man så klart bibehålla syreupptagningsförmågan på en mer stabil och högre nivå jämfört med inaktiva individer. Hur mycket syreupptagningsförmåga ökar under unga år och till vilken nivå beror dels på våra gener men även träning kan påverka det till en stor del.

Hur mäter man syrebrist?

Med en pulsoximeter går det att mäta hur mycket syre som finns i blodet. Mätningen görs för att undersöka hur andningen och blodcirkulationen fungerar.

Vad heter det när man mäter konditionsträning?

Syreupptagningsförmåga, mäts vanligtvis i enheten ml / (kg×min ), det vill säga den maximala volymen syre i milliliter som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut.

Vad ska VO2max ligga på?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Hur räknar man ut sin VO2max?

Att räkna ut sitt exakta VO2max är komplicerat, men det går att göra ett test. Det är en form av konditionstest som mäter hur mycket syre din kropp kan ta upp. Det finns inga aktivitetsmätare för hemmabruk som kan mäta ditt exakta VO2max-värde, utan testet måste utföras i laboratorium.

Relaterade inlägg: