Vad ska man tänka på innan man köper aktier?

Innehållsförteckning

Vad ska man tänka på innan man köper aktier?

Vad ska man tänka på innan man köper aktier?

Hur stor marknadsandel företaget har och om det ständigt tar marknadsandelar från sina konkurrenter kan också vara viktiga faktorer. Man bör även titta på aktiens historik inom lönsamhet. Om bolaget har haft en stadig vinsttillväxt och intäktsutveckling är sannolikheten stor att det kommer fortsätta ha hög lönsamhet.

Vad bestämmer priset på en aktie?

Företagens vinster och utdelningar Företagets vinster och utdelningar är det som i grund och botten avgör priset på en aktie. När företaget växer och tjänar mer pengar blir en ägarandel mera värd – priset på aktien stiger.

Hur går det till när man köper aktier?

För att du ska kunna köpa och sälja aktier måste du därför starta ett ”aktiekonto”, en så kallad depå, hos någon av börsmedlemmarna. Att starta depå är enkelt, du skriver på ett depåavtal, skickar in och sedan är du igång. Innan dess måste du välja hos vilken mäklare du vill starta din depå.

Hur vet man om en aktie är bra?

Du får fram talet genom att dividera priset på aktien (P) med vinst per aktie (E). Det värde du får fram visar hur många gånger årsvinsten du får betala för att köpa en aktie. Ett lågt P/E-tal innebär att aktien är lågt värderad eller till och med undervärderad.

Vad ska man köpa aktier i?

20 Bästa aktierna att köpa just nu

 1. Microsoft. Microsoft satsar på att utveckla, tillverka och designa olika programprodukter. ...
 2. Evolution Gaming. Evolution Gaming Group satsar stenhård på spel för livecasino och är en så kallad B2B-leverantör. ...
 3. Embracer Group. ...
 4. Hexagon. ...
 5. Fortnox. ...
 6. Kinnevik. ...
 7. Match Group. ...
 8. Atrium Ljungberg.

Hur mycket ska man köpa aktier for?

Många använder riktmärket att 10 % av månadsinkomsten går direkt till portföljen – en lagom siffra att börja med. Att investera i aktier och fonder är dock alltid förknippat med en risk, och aktiesparande rekommenderas vanligtvis om du har en lång tidshorisont.

Hur mycket ska en aktie kosta?

Priset på en aktie är det totala bolagsvärdet dividerat med antal utestående aktier. Det är därför viktigt att förstå att en aktie som handlas till 10 kr inte innebär att bolaget är värt mindre än ett bolag vars aktier kostar 100 kr.

Hur mycket kostar en aktie?

Avgiften skiljer sig mellan olika marknader, men handlar du nordiska aktier betalar du 0,09 procent av värdet på din order. Dock minst 1 krona och som mest 199 kronor. Till exempel, om du vill köpa aktier för 10 000 kronor kostar det 9 kronor i courtage.

Hur går det till att köpa aktier?

Om du behöver pengarna som du investerat i dina aktier till annat kan du behöva sälja av dem, även om du inte gjort någon vidare vinst....Så här säljer du dina aktier:

 1. Logga in på internetbanken eller i appen.
 2. Klicka på aktierna som du vill sälja.
 3. Ange hur många aktier du vill sälja.
 4. Klicka på sälj.
 5. Klart!

När ska man köpa en aktie?

De 2 bästa tiderna att köpa aktier om man använder vinstprocent som parameter är först och främst klockan 17 och sedan kl 1200. Tittar vi på Profit factor, som är vinsterna dividerat med förlusterna, så är även här kl 1700 bäst och kl 1600 näst bäst.

Relaterade inlägg: