Måste du som Fjärrpilot kontrollera luftrummet i notam innan du flyger din drönare?

Innehållsförteckning

Måste du som Fjärrpilot kontrollera luftrummet i notam innan du flyger din drönare?

Måste du som Fjärrpilot kontrollera luftrummet i notam innan du flyger din drönare?

Drönare i klasserna C1, C2 och C3 inom den öppna kategorin ska efter den vara utrustade med en så kallad geomedvetenhet. Denna funktion går ut på att du som fjärrpilot ska kunna få information om till exempel gränser i luftrummet i förhållande till din drönares position och höjd.

Vad stämmer om Drönarens Låghastighetsläge?

Det är drönare som får väga max fyra kilo och som aldrig får flygas över vare sig icke- medverkande personer eller folksamlingar. Däremot får man flyga nära människor på ett horisontellt avstånd, antingen på 30 meters eller fem meters avstånd, om det så kallade låghastighetsläget är aktiverat.

Måste man ha tillstånd för drönare?

Drönare indelas i öppen, specifik eller certifierad kategori. För öppen kategori vid flygning med drönare under 25 kilo behöver du inga tillstånd, bara drönarkort. För flygning i öppen kategori finns några grundregler som alltid gäller: ... Din drönare ska vara CE godkänd och C klassad samt särskilt utmärkt.

Vad är det som gör att drönare kan flyga?

Drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelska Unmanned Aerial Vehicle), är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras.

Vad stämmer om den specifika kategorin?

Specifik – Kompetensbevis Överskrider flygningen någon begränsning som finns i den öppna kategorin innebär det en större risk för utomstående och kräver tillstånd som ska genomföras antingen i den certifierade eller i den specifika kategorin. Läs mer här om vilka tillstånd som ingår i den specifika.

Relaterade inlägg: