Varför ge soja till häst?

Innehållsförteckning

Varför ge soja till häst?

Varför ge soja till häst?

Soja är ett av de absolut bästa proteinfodermedlen till häst. Det som gör det så bra är både dess höga smältbarhet och dess höga innehåll av framförallt lysin. En vanlig giva är 0,1-0,5 kg till en stor vuxen häst per dag.

Varför äter kor soja?

Nötkreatur (mjölkkor och köttdjur) Bland nötkreaturen är det mjölkkorna som konsumerar de stora mängderna proteinfoder. Ändå utgör soja bara ca 2,5 % av det korna äter och vanligen är det restprodukter av soja som används.

Varför ger man Betfor till häst?

Betfor innehåller socker som gör det möjligt för mikroberna i hästens grovtarm att få näring och göra maximal nytta. Ger man ett sent skördat grovfoder, med lågt energiinnehåll fungerar Betfor utmärkt när man vill hjälpa sin häst med energiförsörjningen.

Varför ger man lusern till häst?

Lusernpellets är hetluftstorkat och pelleterat grovfoder utan tillsats av socker eller melass. Lusernpellets kan ges till alla djurslag, men är vanligast till häst. Lusern tillför foderstaten extra fiber och protein. Lusern är också populärt att ge till värphöns då det har en positiv effekt på gulefärgen.

Är det bra att äta sojaprodukter?

Det finns idag inget vetenskapligt belägg för att soja är hälsoskadligt. Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och huvudparten av alla studier visar att soja är en bra proteinkälla som förebygger olika cancerformer.

Hur används organiska lösningsmedel?

  • Organiska lösningsmedel används inom bland annat kemisk industri, läkemedelsindustri, byggindustri, bilindustri och träindustri. De används för avfettning, i färg, lim, gummi och färgborttagning. Exponeringen för lösningsmedel kan ske via luftvägarna, via huden eller mag-tarmkanalen.

Vad är exponering av organiska lösningsmedel?

  • Organiska lösningsmedel är oftast fettlösande och tas upp i fettrik vävnad som till exempel nerv-vävnad. Effekter av exponeringen kan vara skador på perifera nervsystemet och centrala nervsystemet som trötthet, yrsel, illamående, irritation av ögon, hud och lungor. Höga koncentrationer kan leda till medvetslöshet och död.

Vad är ett lösningsmedel?

  • Ett lösningsmedel är ofta en vätska som kan lösa upp ett fast ämne, blanda sig med en vätska eller binda en gas och därigenom bilda en homogen lösning. Även fasta ämnen kan vara ett lösningsmedel, till exempel metaller som bildar en legering.

Relaterade inlägg: