Vad går Agenda 2030 ut på?

Innehållsförteckning

Vad går Agenda 2030 ut på?

Vad går Agenda 2030 ut på?

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Vad kan Sverige göra för en hållbar utveckling?

De globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030 innebär att vi ska uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld. Att uppnå miljömålen innebär att vi uppnår den miljömässiga dimensionen av Agenda 2030 i Sverige.

När antogs Agenda 2030?

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Globala målen antogs av världens ledare 2015. Målen ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder.

Hur arbetar man med Agenda 2030 i förskolan?

Mål 4.2. Senast 2030 säkerställa att alla flickor och pojkar har tillgång till förskola av god kvalitet som ger omvårdnad och förbereder dem för att börja grundskolan. Barns tid i förskolan är viktig för hela livet. Enligt forskning får barn som går i förskolan bättre resultat i skolan.

Vad innebär en god utbildning?

Utbildningsfrågor ska ses utifrån behovet av kunskapsinhämtning under hela livet och då särskilt kopplat till möjligheten till deltagande i arbets- och samhällsliv. All utbildning ska främja värderingar, kunskaper och färdigheter, som bidrar till hållbar utveckling.

Hur togs Agenda 2030 fram?

Globala målen 2015-2030 Under en FN-konferens i Rio de Janeiro år 2012 beslutade världens ledare att de skulle sätta upp nya mål. Det tog tre år för tusentals forskare, företag och många andra att ta fram ett dokument som kallas Agenda 2030 och som ska gälla för alla människor i hela världen.

Vad kan man göra för att bidra till globala målen?

För att nå dit och uppfylla de 17 Globala målen har Sverige tagit fram ”Handlingsplan Agenda 2030”....Detta innebär att världens ledare förbundit sig att uppnå fyra fantastiska saker till 2030:

  • att avskaffa extrem fattigdom.
  • att minska ojämlikheter och orättvisor.
  • att främja fred och rättvisa.
  • att lösa klimatkrisen.

Relaterade inlägg: