Vad beror urinläckage på?

Innehållsförteckning

Vad beror urinläckage på?

Vad beror urinläckage på?

Orsaker till överaktiv blåsa och trängningsinkontinens är bland annat ålder, neurologiska sjukdomar eller skador, UVI (urinvägsinfektion), läkemedel, prostataförstoring hos män och förstoppning.

Vad menas med urinträngningar?

Täta urintömningar kan bero på en minskad kapacitet hos blåsan. Hos vissa individer kan det även vara en anpassning, man kissar för säkerhets skull. En individ med överaktiv blåsa behöver gå på toaletten ofta, vissa så ofta som 15-20 gånger per dag. Trängningarna till att kissa kan åtföljas av urinläckage.

Vad är inkontinensskydd?

För kvinnor med urininkontinens finns intravaginala inkontinenshjälpmedel som förs in i slidan och stöttar slidväggen för att minska risken för urinläckage framför allt vid ansträngningsinkontinens. Dessa hjälpmedel finns tillgängliga via apotek eller kan ordineras av urolog eller gynekolog.

Vad menas med Blåsträning?

Om du besväras av urinträngningar, tömmer urinblåsan mer än 8 gånger per dygn eller inte hinner till toaletten, kan blåsträning vara till god hjälp. Blåsträning innebär att du försöker öka urinblåsans volym genom att utöka intervallen mellan toalettbesöken.

Vad är uretrit?

Uretrit är en inflammation i urinröret och kan till exempel orsakas av gonorré eller andra bakterier, virus eller protozoer men oftast är den idiopatisk, det vill säga av okänt ursprung. Ett stort antal individer söker varje år hjälp för sina besvär men ofta hittas ingen orsak.

Relaterade inlägg: