Hur ser en normal tunga ut?

Innehållsförteckning

Hur ser en normal tunga ut?

Hur ser en normal tunga ut?

ser den friska tungans yta ut Alla friska tungor är rosa och något sträva eftersom de är täckta av små, korta, hårliknande strån kallade papiller. Mellan papillerna finns utrymme för döda celler, matrester och annat skräp att fastna.

Kan du ha vitt lager på din tunga?

  • Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt. Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.

Hur har man använt tungan för att upptäcka sjukdomar?

  • Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.

Har du småsår på tungan?

  • Märken från tänder på tungan är också ett tecken på näringsbrist i kroppen. Småsår på tungan indikerar även det näringsbrist. Oftast så är det brist på järn och/eller B-vitaminer. Har du en lätt brännande känsla på tungan indikerar det att du har för mycket magsaft och att du har magproblem.

Varför får du svamp på tungan?

  • Om du får svamp på tungan kommer du typiskt sett upptäcka det genom att du får en obehaglig och metallisk smak i munnen. Din smakkänsla kan också bli nedsatt Du kommer förmodligen upptäcka vita eller gulaktiga beläggningar på tungan.

Relaterade inlägg: