Vad är Xiphoideus?

Innehållsförteckning

Vad är Xiphoideus?

Vad är Xiphoideus?

Processus xiphoideus är den kortaste delen av sternum och är ofta platt och spetsig. Utskottet består av hyalint brosk, förutom vid hög ålder då det förbenas.

Vad är ett sternum?

Ett långt, smalt och platt ben som sitter i mitten av den främre delen av bröstkorgen och fungerar stabiliserande. Bröstbenet är utgångspunkten för flera muskler i armarna, huvudet och nacken.

Vad skyddar bröstbenet?

Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna. I bröstkorgen fäster också muskler som är viktiga för andningen. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna.

Vad finns i bröstkorgen?

Bröstkorg (latin: thorax) är i människans skelett den del som omger hjärtat och lungorna och utgörs av ryggradens thorakaldel (vertebrae thoracicae, bröstkotorna), tolv par revben (costae), revbensbrosket (cartilago costalis) och bröstbenet (sternum). De flesta delar av bröstkorgen är palperbara.

Vad heter benet mellan revbenen?

Bröstben (latin: sternum, av grekiskans στέρνον, "bröst") är, i människans kropp, ett avlångt och platt ben centralt placerat på bröstkorgens (thorax) framsida (ventralt) och utgör dess främre vägg.

Hur känns det att bryta ett revben?

Ett eller flera av följande symtom är vanliga om du har brutit ett revben eller har fått en spricka: Du är öm över revbenet. Det gör ont när du andas djupt, hostar, nyser eller skrattar. Du har svårt att sova eftersom det gör ont när du vänder dig i sängen.

Vad är Corpus Sterni?

Bröstben (latin: sternum, av grekiskans στέρνον, "bröst") är, i människans kropp, ett avlångt och platt ben centralt placerat på bröstkorgens (thorax) framsida (ventralt) och utgör dess främre vägg. ... Bröstbenet består av tre delar: manubrium (manubrium sterni), corpus sterni och processus xiphoideus.

Varför gör det ont i bröstkorgen?

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Relaterade inlägg: