Vad är en skala geografi?

Innehållsförteckning

Vad är en skala geografi?

Vad är en skala geografi?

Skala: Vid olika sorters avbildningar av verkligheten, till exempel kartor, anger skalan förhållandet mellan ett visst avstånd på avbildningen och motsvarande avstånd i verkligheten. Skalan utgörs då av en så kallad längdskala.

Hur förklarar man skala?

Skala visar förhållandet mellan en sträcka i verkligheten, och motsvarande strecka på en bild. Skala anges i form av ett bråk, men med kolon istället för bråkstreck. Kolonet läser du ut som 'till'. Den första siffran representerar bilden.

Hur fungerar skala matte?

Skalan beskriver som sagt en relation mellan bild och verklighet. På samma sätt som 1 cm på kartan motsvarar 50 000 cm i verk- ligheten motsvarar 000 cm i verkligheten. ... När man talar om kartor handlar det om att bilden är en förminsk- ning av verkligheten. Talet efter kolonet kommer då att vara störst.

Hur räknar man ut förminskning?

Nu kan vi se att om vi har en avbildning där det första talet som står angivet i skalan är större än det andra talet i skalan (till exempel 100:1), då är avbildningen en förstoring. Om det andra talet i skalan istället är större än det första (till exempel 1:100), då rör det sig om en förminskning.

Relaterade inlägg: