Vad består en hov av?

Innehållsförteckning

Vad består en hov av?

Vad består en hov av?

Det finns även tre ben inne i hästens hovar: hovbenet, strålbenet och nedre delen av kronbenet. Hovväggen, eller hornväggen som den även kallas, utgörs av hovspetsen, sidoväggarna, trakten och ballen. Hovväggens innersida består av tunna lameller som är fogade i varandra och förbundna med hovbenet.

Hur är en hästhov uppbyggd?

Hoven är ytterst omgiven av vägghornet, som består av olika hornlager som växer ut från kronvulsten i kronranden. Hovens undersida är täckt med ett mjukare horn, sulhornet. I strålen finns ett speciellt elastiskt horn som kallas strålhorn. Strålen har tillsammans med elastiska putan en stötdämpande funktion.

Hur ska en hästhov se ut?

När du kollar på hovens utsida så ska den både framifrån och bakifrån vara konformad vilket innebär att hoven uppe vid kronranden är mindre i omkrets och diameter än hoven nere vid marken som ska vara större.

Vad är hovens uppgift?

Hovkapseln är skalet som har ett tunt lager glasyrhorn ytterst, dess funktion är att bland annat hålla hornet smidigt genom att kapsla in vatten. Hoven är uppbyggd för att bära vikt, tåla nötning och stötdämpning. Det tar ungefär ett år för hoven att växa ut med nytt horn från kronranden ner till sulan.

Hur ska en hov verkas?

Använd en rasp som vinklas ungefär 45 grader när du jobbar på undersidan av hoven. Detta steg verkar hovväggen till rätt höjd och påbörjar på samma gång "mustangrundningen". Raspa genom hela hovväggen, inklusive vita linjen, under den första "barfotaverkningen". Här är hoven uppochner.

Vad är Kötthoven?

Hoven växer hela tiden Just anslutningen mellan hornkapseln (den hårda delen av hoven) och läderhuden, eller ”kötthoven” som man säger, är en känslig del av hoven.

Hur mycket växer en hästhov?

Hovkapseln växer med ungefär en hov om året vilket betyder lite drygt en centimeter i månaden. - Om hästen sliter ner mindre än så behöver den verkas. Vissa hästar har sämre ämnesomsättning vilket gör att hovarna växer långsammare.

Hur ser en frisk hov ut?

Hoven – mjuka vävnader med hårt skal Hoven är en märklig konstruktion. I grund och botten motsvarar den hundens klo eller vår nagel. Ytligt sett är hoven en hård och ganska oeftergivlig ”kapsel” som täcker hästens tåspets. Hoven är just den punkt som hos hästen tar upp hela belastningen vid kontakten med marken.

Hur ser man Strålröta?

Strålröta – Symptom

  1. Svart illaluktande sekret i strålen, även bärranden (den vita linjen på hoven) kan angripas.
  2. Strålen kan ha områden som är lite mjukare än resten och strålen kan se lite förvriden ut.
  3. Vid större angrepp ned till djupare strukturer, kan hästen ömma vid tryck och bli halt.

Relaterade inlägg: