Kan man skruva i betong?

Innehållsförteckning

Kan man skruva i betong?

Kan man skruva i betong?

Välj rätt borr Det är viktigt att du väljer en borr avsedd för betong eftersom den inte går av lika lätt. Hur stor borren ska vara beror på vilken plugg och skruv du ska använda. Borren ska ha samma diameter som pluggen.

Kan man borra i betong utan slagborr?

Olika borrmaskiner har olika användningsområden och det är viktigt att du förstår vilken som ska användas när. En enkel borrskruvdragare fungerar ofta utmärkt till trä, gips eller plast, men om du ska borra i betong behöver du en slagborr eller borrhammare (med slagfunktionen påslagen).

Kan ej borra i betong?

För att inte borra för djupt in är det också bra att använda en borrstoppare. Annars kan pluggen åka för långt in i hållet när man skruvar.

Hur lång skruv behövs betong?

För att borra i hårda material som betong och tegel måste du ha en särskild betongborr, den har ofta en blank yta. Till gula och röda plugg används 5,5 mm borr, till brun plugg 8 mm och till blå 10 mm. För att en plastplugg ska expandera maximalt måste skruven vara minst 5 mm längre än pluggen.

Hur skruvar man i betong?

Om det är lättare infästning så räcker det med en vanlig nylonplugg eller en spikplugg. Vid lite tyngre laster behöver du däremot använda en betongskruv, expander eller fasadplugg. För att fästa en träregel i en betongvägg är det enklare med en fast plugg än en expander.

Måste man borra i betong?

Om man inte kunde spika i en stadig träpanel kunde man i varje fall hitta en underliggande regel i en dimension som bar. Annat är det i dag när väggen ofta är i betong. Då kommer man inte långt med hammare och stift. I sådana betongväggar måste man borra, plugga och sedan skruva eller spika.

Vilken borr till slagborr?

CHUCK: Med en slagborrmaskin kan du använda samma borr som du använder i din vanliga borrskruvdragare. Det är endast borrhammaren som kräver specialborr.

Kan man borra i betong med Träborr?

Även om det ofta av någon anledning tycks ligga flest metallborrar i en verktygslåda och att det går att borra i trä med ett borr för metall blir resultatet alltid mycket bättre med ett riktigt träborr om man borrar i trä eller använder stenborr om man vill ge sig på att göra hål i betong eller tegel.

Hur stor ska en plugg vara?

Om du inte har kvar förpackningen kan du använda dig av följande tumregel: Välj en skruv som är 1 mm mindre i diameter så länge pluggen är 6 mm eller mindre i diameter. Grövre pluggar kräver ofta att skruven är 2 mm mindre i diameter. Skruven ska vara minst 5 mm längre än pluggen, helst 10 mm.

Hur skruvar man med plugg?

borrar du plugghål Hål för pluggar borras mer eller mindre försiktigt beroende på storlek och underlag. Borra alltid i rät vinkel och ändra aldrig riktning medan du borrar. Var särskilt noga när du borrar i mjuka och porösa material, exempelvis lättbetong.

Relaterade inlägg: