Varför får man Afteblåsor?

Innehållsförteckning

Varför får man Afteblåsor?

Varför får man Afteblåsor?

Afte är så kallade aftösa sår i munslemhinnan. Såren brukar börja som små blåsor och uppstår ofta i samband med infektioner. Afte försvinner i allmänhet inom tio dagar, utan behandling. I svårare fall kan läkemedel lindra besvären.

Hur botar man afte?

Det finns i dagsläget ingen behandling som botar afte. Man kan däremot göra ett flertal saker för att lindra aften när utbrottet väl kommer. Det går att lindra afte genom att välja en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Det finns också munsköljmedel och geler som kan lindra afte.

Vad är Förkylningsblåsor?

Aftösa sår, eller afte (kallas även förkylningsblåsor), ser ut som en liten, rund eller oval blåsa med vitt eller gulaktigt centrum omgivet av röd vävnad. De tenderar att vara indragna, som en krater, snarare än upphöjda som en bula. Det är lätt att förväxla munsår och afte.

Kan AFTE smitta?

Afte är mycket smärtsamma små, ljusa sår i munnens slemhinna. Besväret är vanligt och smittar inte.

Kan man få blåsor i munnen av stress?

Orsakerna till problemen kan vara många. I vissa fall leder stress till försämrat immunförsvar, vilket i sin tur kan leda till blåsor i munnen. Vitaminbrist kan också vara en orsak till problemet. Vissa drabbas av tillfälliga munblåsor i samband med feber och förkylning, men dessa blåsor brukar läka efter några dagar.

Kan man få AFTE i halsen?

Läker spontant på 7–10 dagar utan ärrbildning. Major afte: Lesioner > 10 mm, framför allt i svalget, mjuka gommen, läppar. Kan kvarstå i flera månader, läker ofta med ärr.

Relaterade inlägg: