När behandla blodfetter?

Innehållsförteckning

När behandla blodfetter?

När behandla blodfetter?

Blodfettsänkande läkemedel gör mest nytta för personer som redan har fått någon hjärt-kärlsjukdom, till exempel hjärtinfarkt, kärlkramp eller stroke. Du blir nästan alltid erbjuden läkemedelsbehandling om du exempelvis har haft hjärtinfarkt eller stroke eftersom läkemedlen minskar risken för att det ska hända igen.

När ska man ta statiner?

Du som haft en infarkt eller andra diagnosticerade hjärt- och kärlproblem bör äta statiner om det kan ske utan biverkningar. Har du anlag för höga kolesterolvärden, så kallad familjär hyperkolesterolemi, FH, ska du inte tacka nej till statiner. Personer med den här ärftligheten dör i förtid utan behandling.

När ska kolesterol behandlas?

Om man redan har kärlkramp eller har haft en stroke eller en hjärtinfarkt, eller har en annan kärlsjukdom som beror på åderförkalkning är det också anledning att mycket noga behandla höga blodfetter. Målet med behandlingen är att komma ner till ett kolesterolvärde som ligger på 5.0 eller till och med under 5.0.

Varför får man höga blodfetter?

Höga blodfetter kan bero på många orsaker. Livsstil så som vad du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol, hur ofta du tränar och rör på dig spelar in. Men du kan också ha höga blodfetter på grund av ärftliga orsaker, till exempel det tillstånd som kallas för familjär hyperkolesterolemi.

Vad är kolesterol bra för?

Nödvändig beståndsdel. Kolesterol är en nödvändig beståndsdel i alla celler, inte minst i hjärnan. Kolesterol är också råvara för produktion av manliga och kvinnliga könshormoner, och behövs för att kroppen ska kunna bilda gallsyror och ta uppfettlösliga ämnen, som till exempel D-vitamin.

Hur behandlas hyperlipidemi?

Farmakologisk behandling Förstahandsmedel vid kombinerad hyperlipidemi är statiner som har en dokumenterad effekt för att förebygga kardiovaskulär sjukdom. Statiner sänker framför allt kolesterol men har också effekt på triglycerider, om än mindre uttalad.

Kan statiner ge högt blodtryck?

Effekten var ännu mer uttalad hos patienter med högt blodtryck. I studien definierades hypertoni som ett systoliskt tryck över 130 mg Hg, och de patienter som uppfyllde detta kriterium uppnådde en systolisk blodtryckssänkning på i medeltal 4,0 mm Hg när de behandlades med statiner.

Vilka statiner ger minst biverkningar?

I efterhandsanalyser av de stora studierna har risken minskat med drygt 20 procent för varje mmol/l som LDL-kolesterol sänkts [3]. I Kloka listan rekommenderas atorvastatin i första hand. Simvastatin och rosuvastatin rekommenderas i andra hand.

Hur sänker man det onda kolesterolet?

Mättat och omättat fett Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterolbalansen. Det betyder mindre av fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter samt mer av feta fiskar, som lax, makrill och sill samt vegetabiliska oljor och fetter, utom kokosfett.

Är kolesterol dåligt?

Kolesterolet är nödvändigt för kroppens alla celler men samtidigt ett ämne med en stor varningsstämpel. Det fastnar i blodkärlens väggar och leder till våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Vilka är orsakerna till höga blodfetter?

  • Det kan finnas många orsaker till höga blodfetter. En del är ärftliga, och beskrivs här nedan. Ohälsosamma levnadsvanor som onyttig kost, rökning och otillräcklig fysisk aktivitet kan ha stor betydelse. Annons. Annons. Ärftlig dyslipidemi beror på att man bär på gener som ökar risken för höga kolesterolvärden.

Vilka läkemedel används för att reglera blodfetterna?

  • Det här är de olika läkemedelsgrupper som används för att reglera blodfetterna: 1 Statiner 2 Resiner 3 Fibrater 4 Kolesterolupptagshämmare 5 Enzymhämmare, även kallade PCSK9-hämmare.

Vad gör blodfettsänkande läkemedel för dig?

  • Blodfettsänkande läkemedel gör mest nytta för personer som redan har fått någon hjärt-kärlsjukdom, till exempel hjärtinfarkt, kärlkramp eller stroke. Du blir nästan alltid erbjuden läkemedelsbehandling om du exempelvis har haft hjärtinfarkt eller stroke eftersom läkemedlen minskar risken för att det ska hända igen.

Vad är statiner för behandling av höga blodfetter?

  • Statiner är den allra vanligaste läkemedelsgruppen för behandling av höga blodfetter, och brukar fungera bra för de flesta. Undersökningar har visat att statiner kan minska risken för till exempel hjärtinfarkt och stroke i högre grad än de andra traditionella läkemedelsgrupperna.

Relaterade inlägg: