Vad gör en växellåda?

Innehållsförteckning

Vad gör en växellåda?

Vad gör en växellåda?

För att kunna passa alla typer av körsituationer, styrs motorns vridmoment av växellådan. Växellådan överför vridmomentet till drivaxlarna som driver hjulen. ... I en bil med manuell växellåda fungerar kopplingen som en brygga mellan motorn och växellådan som möjliggör växelbyte när du trycker på kopplingspedalen.

Vad händer när växellådan går sönder?

I värsta fall kan ljudet och vibrationerna bero på slitna eller skadade växlar i växellådan. Om du hör ett missljud när du växlar kan det vara ett tecken på att kopplingen är sliten eller behöver justeras. I värsta fall kan ljudet och vibrationerna bero på slitna eller skadade kugghjul i växellådan.

Vart sitter växellådan?

Växellådan är en del av drivlinan, som sitter monterad på motorn och omvandlar varv till drivmoment, som i sin tur driver hjulen. Växellådans uppgift är att säkerställa effektiv körning. Genom att byta växel håller man varvtalet nere, undviker att motorn överbelastas och håller bränsleförbrukningen nere.

Hur länge håller en växellåda?

Tycker man borde kunna förvänta sig minst 15'000 mil... Allt beror på behandling! Om man behandlar lådan bra så kan den hålla i evigheter, Medan om den missköts så kan det vara kört efter bara ett par mil!

Kan man köra med trasig växellåda?

Oavsett om man har en manuell eller automatisk växellåda, så är det växellådan som hjälper dig att få den fart du önskar genom att byta till rätt utväxling. Att laga växellådan eller byta ut den kostar flera tiotusentals kronor, även om problemet är litet, och om den går sönder kommer du inte kunna köra bilen.

Vad är växellådsolja?

Växellådsolja som även kallas transmissionsolja används till både bilar med manuell växellåda och automatisk växellåda. Transmissionsolja används inte bara i växellådan utan brukar även användas i bakaxeln och slutväxlar.

Relaterade inlägg: