Vad består en dörr av?

Innehållsförteckning

Vad består en dörr av?

Vad består en dörr av?

Dörren består av ett öppningsbart dörrblad upphängt i en dörrkarm. Dörrbladet tillverkas av trä, metall, glas, plast eller av en kombination av dessa material. Till dörrens beslag hör, förutom gångjärn, lås med nyckelskyltar och trycke. Dörr för tillslutning av skåp benämns lucka.

Vad ska en ytterdörr ha för U värde?

U-värdet är ett mått på hur stor mängd energi som passerar genom dörren; ju lägre U-värde, desto bättre isolerar dörren. U-värdena på de energieffektiva dörrarna överträffar Boverkets krav med 0,6 W/m2k för ytterdörrar utan glas och 0,75 W/m2k för ytterdörrar med glas.

Hur är en ytterdörr uppbyggd?

De flesta moderna ytterdörrar har egentligen samma uppbyggnad i tre skikt: Först en isolerande kärna av cellplast eller träfiber som omges av plåtar som gör ytterdörren stabil, samt ett yttre skikt i trä eller HDF-board som ger dörren dess utseende.

Hur funkar en dörr?

I dörren sitter ett dörrblad, vanligtvis tillverkat av trä, glas, metall eller plast, upphängt i en dörrkarm. Gångjärn och lås med medföljande nycklar hör vanligtvis till en dörr. Dörrar delas vanligtvis upp i slagdörrar och skjutdörrar, samt svängdörrar, vikdörrar, roterdörrar och lyftdörrar.

Vad heter delarna på en dörr?

Dörrdelar - vad heter delarna på en dörr

  • Karm.
  • Spanjolett.
  • Ram.
  • Glaslist.
  • Ruta (glas)
  • Botten glaslist (här i aluminium)
  • Friktionsbroms.
  • 3-punkts-stånglås.

Hur lång brukar en dörr vara?

Innerdörrar:
InnerdörrKarmyttermått
Modulbredd (mm)höjd (mm)
7x216902090
8x217902090
9x218902090

Vad bör man ha för U-värde på en ytterdörr?

U-värdet visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde desto bättre isolering. Ett bra U-värde ligger idag runt 1,0. U-värdet blir högre, alltså mindre energieffektivt, med glaspartier i dörren.

Vilket U-värde ska man ha?

På varje fönster ska ett u-värde anges. Ju lägre det u-värdet är, desto mer isolerat är det. Om fönstret har ett u-värde om 1,2 eller lägre klassas det som ett energifönster. Ett bra värde på ett fönster är ett värde om 0.9 eller lägre.

När ska man byta ytterdörr?

De flesta byts nog ut pga. att man vill byta utseende och kanske modernisera. Är din dörr i bra skick nu efter 50 år så kan du nog räkna med att den håller 50 år till.

Vad är Konstteak?

Konstteak är ett ytfanér av träfiberskiva bestående av flera olika träslag. När dessa dörrar oljas så måste pigmenterad olja användas för att teakutseendet skall behållas.

Relaterade inlägg: