Vad är innerväggar gjorda av?

Innehållsförteckning

Vad är innerväggar gjorda av?

Vad är innerväggar gjorda av?

Om väggen känns hård och tätt är den säkerligen gjord av puts, betong eller tegel. Känns väggen istället lätt och ihålig kan den vara gjord av gips eller spånskiva.

Vilket material till innervägg?

En innervägg kan se ut på många olika sätt beroende på vilket material man använder och i vilken typ av utrymme man befinner sig. Den absolut vanligaste väggkonstruktionen består dock oftast av en regelstomme i trä eller plåt, isolering, plywood eller OSB-skiva och ett lager gips.

Hur gör man innervägg?

Bygga innervägg

 1. Markera väggens placering på golvet. ...
 2. Syll och hammarband. ...
 3. Väggreglar. ...
 4. Avståndet mellan reglarna bestäms av hur breda gipsskivor du ska använda. ...
 5. Förstärk med kortlingar. ...
 6. Över dörröppningen ska en vertikal kortling sättas. ...
 7. Förbered för eldragningar.

Vad finns bakom gipsvägg?

För att en gipsvägg ska bli hållbar och gå att fästa tunga saker i, är det viktigt att se över vad som finns bakom gipsskivan....I regel används:

 • X-krok. Används för upphängning av tavlor eller lättare prydnadsföremål.
 • Skruv och plugg. ...
 • Gipskrok och träskruv. ...
 • Platta plastpluggar.

Vilka väggar finns det?

Innerväggar – val av material

 • Gips. Gipsväggar är enkla och ganska billiga att bygga. ...
 • Plyfa. Plyfa är ett mer stabilt material som gärna används för innerväggar. ...
 • Reglar. Gipsplattorna placeras på träreglar eller stålreglar. ...
 • Isolering.

Hur reglar man en innervägg?

Mät ut placering av träreglar för lätt innervägg. Loda med långpass och markera reglarnas placering på väggarna. Använd kritsnöre för att markera på golv och i tak. Rita kryss på den sida av linjen, där reglarna ska monteras.

Hur djup är en innervägg?

Re: Innervägg tjocklek? Om det inte är en bärande vägg du ska göra brukar man använda 45x70-virke. Om du har enkelgips på väggen blir ju totalbredden ca 95 mm. Jag har en anteckning om att standardmått , 1 mm för att kunna laborera med olika reglar och skivbeklädnader.

Får man bygga innervägg?

Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar [...] ... Du får också ändra planlösningen genom att flytta, riva eller sätta upp en innervägg, men kontakta styrelsen först eftersom det kan [min fetmarkering] räknas som en större förändring av lägenheten.

Varför har man gips på vägg?

Gips är utmärkt som underlag vid tapetsering om man ändå ska sätta skivor på väggen och ska man sätta upp saker så har vi iallafall i vårt hus rejäla väggplank bakom som allt fäster i... Jag skulle inte välja att sätta gips i vilket rum som helst. Speciellt inte om det finns väggar i bra skick.

Relaterade inlägg: