Vad behövs för att odla i pallkrage?

Innehållsförteckning

Vad behövs för att odla i pallkrage?

Vad behövs för att odla i pallkrage?

I trädgården Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast eller lägg blöta tidningar i botten. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel.

Vad kan man odla i en enkel pallkrage?

Du kan odla perenner som rabarber, jordärtskockor, piplök och kryddor som salvia, timjan och andra. Blommor, både perenna och sommarblommor, trivs alldeles utmärkt i en pallkrage. Andra ettåriga grönsaker som rotfrukter, sallat, lök, bönor och kryddor är optimalt i pallkragen.

Hur sköter man pallkrage?

Odla i pallkrage – så här gör du:

  1. Välj gärna en pallkrage som är tillverkad av miljöcertifierat trä. Anpassa höjden på pallkragen efter vad du har tänkt att odla. ...
  2. Bottna gärna pallkragen med lite finfördelade växtrester och löv. ...
  3. Se till att hålla sådden fuktig genom regelbunden vattning.

Hur mycket sol behöver pallkragar?

Tänk på att försöka ställa din krage på en så solig plats som möjligt så dina odlingar får så mycket värme och sol som det bara går. Det är också bra att ha den rätt nära huset så du har lätt att skörda ofta. Du som har pallkragen på balkong eller altan behöver tänka lite mer på solens läge.

Vad kan man odla i drivbänk?

Gurka, squash, melon och tomat är exempel på växter som trivs i en varmbänk. För att tillverka en varmbänk, utan att använda elkablar och dylikt, behöver man hästgödsel och halm eller löv. Det går också att använda hushållsavfall eller gräsklipp, för att öka värmen i drivbänken.

Vad odla i låg pallkrage?

Ett tips är alltså att kombinera tidiga och sena sorter av lök. På så vis har du grönsaker att njuta av under en längre tid. Fänkålen eller dillen får också plats i pallkragen och kan sås direkt mellan lökraderna. Dillfröna kan du även strössla ut på måfå fläckvis mellan sättlökar eller blommor.

Vad ska man odla i pallkrage?

Perfekta kombinationer för pallkrage

  1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor. ...
  2. Pallkrage med fänkål, dill och lök av olika sorter. ...
  3. Pallkrage med olika sorters sallat och lättodlade blommor av rosenskära. ...
  4. Pallkrage med kål, buskkrasse, luktärt och malaberspenat.

Vad ska jag ha för jord i Pallkragen?

Jorden i pallkragen Bra planteringsjord eller egen kompost kan utgöra hälften till 3/4-delar av jordvolymen. Fyll upp resten med kogödsel, köpt på säck, eller egen brunnen stallgödsel.

Hur ofta ska man byta jord i Pallkrage?

Rötterna kommer att söka sig ner i de olika lagren i pallkragen och växa väldigt fint, även om det inte är ren jord i lådan. Om ett år, när du fyller på med material på samma sätt igen, kommer det du grävt ner du att ha blivit jättefin jord.

Hur många säckar jord på en pall?

Standardstorlekar på EU-pall är helpall och halvpall. En pallkrage till vanlig helpall rymmer ca 200 liter jord, vilket räcker till växter med grunda rötter. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och räcker för de flesta plantor.

Relaterade inlägg: