Vad är fernissa akryl?

Innehållsförteckning

Vad är fernissa akryl?

Vad är fernissa akryl?

Fernissa är det skyddande skikt som läggs över den färdigtorkade målningen för att skydda färgen mot föroreningar, UV-ljus och åldrande. Fernissan ger också färgen ett extra djup och fyller ut ojämnheter i målningen samt att den ger en jämn och bestämd glans.

Hur fernissa?

Det är oftast bäst att använda pensel till fernissa, även om rulle kan vara praktiskt på större ytor. Börja med att stryka ut fernissan längs med träets riktning och sedan tvärs, håll penseln vinkelrätt mot ytan. Avsluta med att efterstryka med lätta penseldrag längs med träet, luta penseln ca 45°.

Vad är skillnaden mellan fernissa och lack?

En viss villrådighet finns i språkbruket beträffande var skillnaden mellan lack och fernissa egentligen ligger. Förenklat tekniskt sett finns det ingen skarp gräns, men medan lack både kan vara utgångsmaterial för pigmenterad lackfärg och fernissa, så avses med fernissa en klarlack, dvs en färglös lack.

Vad är båt fernissa?

Båtfernissa är en klassisk blank, oljebaserad klarlack avsedd för trä ute och inne.

Finns i fernissa?

I verkligheten innehåller en högklassig båtfernissa fem huvudsakliga ingredienser – olja, bindemedel, lösningsmedel, torkmedel och tillsatsmedel. Trenden i modern fernissa utveckling ligger i tillsatsmedel specialdesignade för att stå emot den skadliga UV-energin tex solljus.

Vad används fernissa till?

Fernissa används blanda annat till lackering av träbåtar över vattenlinjen, master, durk, åror, skåpluckor, snickerier, teakbord och teakdäck, räcken, snickerier och träinteriör. Flera av lackerna går att få med matt glans.

Hur länge ska fernissa torka?

Lägg första lagret förtunnat 50/50 fernissa och balsamterpentin. Låt det torka väl, ca 24 timmar i rumstemperatur.

Hur vet man om det är fernissa?

Förenklat kan man säga att fernissa är en klarlack; en färglös lack. Detta medan lack i modern tappning är lite mer härdat; något som ger bättre skydd - men även mer arbete. Det senare förklaras av att modernt lack måste slipas bort om det ska kunna förbättras.

Vilken fernissa är bäst?

Det är viktigt att ha ett antal lager blank fernissa under dels för att få djup i lacken men också för att den skyddar mot UV-ljus bättre än halvmatt.

När fernissa?

Fernissa används på tavlor målade med olje- eller akrylfärg. Den kan, om den är av sådan typ och med rätt förberedelser, tas bort för ny fernissning efter några år för att hålla ytan fin. En akrylmålning bör täckas med ett skyddande lager akrylmedium innan en borttagbar fernissa läggs på.

Relaterade inlägg: