Hur får man bort gallstenar?

Innehållsförteckning

Hur får man bort gallstenar?

Hur får man bort gallstenar?

Stenar bildas i gallblåsan Gallan koncentreras när den lagras i gallblåsan. Därför kan halten av gallsalter och andra ämnen bli så hög att de bildar kristaller. Kristallerna byggs på så att de blir större och större, och på så sätt bildas gallstenar.

Vilka drabbas av gallsten?

Vanliga underliggande orsaker till gallsten är fetma, höga blodfetter och diabetes. Gallstensproblem kan även uppstå under graviditet. Det kan utlösas av att du ätit fet mat, ägg, äpplen eller gurka. Kvinnor drabbas tre gånger oftare än män, och äldre oftare än yngre.

Är det farligt med gallsten?

Gallsten är små stenar eller kristaller som bildas och kilas fast i gallblåsan. Ett gallstensanfall är inte farligt men kan göra mycket ont. Smärtan är krampaktig och uppstår under höger revben, ofta efter måltid och särskilt vid fet mat.

Vad får man äta om man har gallsten?

Bra kostråd Ät ofta och små måltider. Regelbundna måltider med frukost, lunch och middag och mellanmål varje dag är en bra fördelning. Feta måltider förvärrar besvären. Du kan minska mängden fett i maten genom att välja magra livsmedel och använda nyckelhålsmärkta produkter.

Kan gallsten komma ut av sig själv?

Små gallstenar kommer oftast ut den naturliga vägen men om en sten blir väldigt stor kan den blockera gallblåsans öppning eller gallgångarna och orsaka ett gallstensanfall. Symtomen inkluderar: Kraftig skärande eller krampaktig smärta strax under revbenen på höger sida.

Kan gallsten försvinna?

Gallstenssjukdom beror på en obalans som gör att kristaller uppstår i gallblåsan. Om kristallerna klumpar ihop sig bildas små stenar, ofta bara några millimeter stora, som brukar försvinna ut med avföringen.

Kan man ta Alvedon när man har gallsten?

Behandling av gallsten Gallstenar som inte ger besvär behandlas inte – får du problem är det däremot viktigt att söka vård. Fysisk undersökning, provtagning och ultraljudsundersökning kan fastställa om smärtorna i magen beror på gallsten eller gallvägsbesvär. Har du svåra smärtor finns smärtstillande läkemedel.

Kan man ta Alvedon mot gallsten?

Lätta gallstensbesvär: Dietråd (undvika fet mat eller andra utlösande agens), smärtlindring med paracetamol och/eller NSAID. Upprepade samt långvariga besvär remitteras för kirurgiskt åtgärdande. Om år mellan besvär föreligger ingen operationsindikation.

Kan man dricka alkohol när man har gallsten?

Det är angeläget att få patienten att sluta dricka alkohol och rökstopp rekommenderas. Kontinuitet i läkarkontakten är därför viktig. Enstaka patienter kan ha nytta av endoskopisk eller kirurgisk åtgärd.

Relaterade inlägg: