Vad kan man tova?

Innehållsförteckning

Vad kan man tova?

Vad kan man tova?

Med hjälp av tovning förvandlas ditt lösa stick- eller virkprojekt till en fast och ullig struktur, vilket passar speciellt bra till t. ex tofflor, mössor eller grytlappar. Här får du en guide till hur du tovar ditt handarbete i garn.

Hur gör man när man tovar ull?

Vad händer när man tovar Tovning gör att ullfibrerna hakar i varandra och trasslas ihop. Ju mer ihoptrasslade de blir desto starkare blir tyget. På ullfibrerna finns små fjäll, så kallade epidermisfjäll. Dessa hakar i varandra och gör att fibrerna inte kan krypa tillbaka.

Vilka garn kan man tova?

Filtgarn/ Garn att tova med

 • BC Garn Semilla.
 • BC Garn Semilla Fino.
 • DROPS Alaska.
 • DROPS Alpaca.
 • Drops Alpaca Bouclé
 • DROPS Andes.
 • DROPS Big Delight.
 • DROPS Eskimo.

Vad händer när man Våttovar?

stoppningsull. Våttovning är det traditionella sättet att tova på och som namnet antyder så jobbar man då med blöt ull. I princip går det till så här: 1) Ullen (oftast kardad) läggs ut i flera lager ovanpå varandra med fibrerna i olika riktningar.

Hur gör man bollar av ull?

Gör så här

 1. Fyll baljan med varmt vatten.
 2. Tillsätt ungefär 1 matsked såpa per liter varmt vatten.
 3. Doppa små bitar av ull i såpvattnet, gnugga den blöta ullen mellan händerna och forma den till fast boll.
 4. När ullen börjar bli fast kan du lägga på ytterligare ett tunt lager. Fortsätt så tills du får en lagom stor kula.

Hur tova sittunderlag?

Dela ullkakan i tunna flor och lägg dem omlott med fibrerna så att vartannat varv har fibrer som löper vågrätt och vartannat varv lodrätt. Det får bli en ca 10-15 cm tjock hög eftersom ullen krymper ihop. En ca 50x50 cm stor hög kan vara bra utgångsläge. Exakta mått är svåra att ange eftersom ullen krymper olika.

Hur man Våttovar?

Våttovning går helt enkelt ut på att massera, gnugga, knåda och på olika sätt bearbeta ull med vatten, och ofta såpa eller tvål, för att få ullen att tova ihop sig. Beroende på vad man tovar, och i olika steg i processen, kan man använda olika redskap. En klassiker är ju gamla tvättbrädor.

Kan man tova superwash garn?

Man kan tova olika typer av fibrer, och trots att ull är speciellt lämpat för att tova så har superwash-behandlad ull en högre motståndskraft vid tvätt och kommer därför inte att tovas.

Kan man tova Raggi garn?

Blandningen av superwashbehandlad ull och polyamid gör garnet slitstarkt och tåligt. Därför passar det särskilt bra till sockor. Raggi är också härligt värmande till vintertröjor, mössor, vantar och halsdukar. Garnet fungerar lika bra att virka som att sticka med.

Vad händer när man tovar?

Tovning är processen där ett tjockt material - eller filt - skapas genom att fibrerna tar tag i varandra och pressas ihop. Man kan tova olika typer av fibrer, och trots att ull är speciellt lämpat för att tova så har superwash-behandlad ull en högre motståndskraft vid tvätt och kommer därför inte att tovas.

Relaterade inlägg: