Vad består messmör och mesost huvudsakligen av?

Innehållsförteckning

Vad består messmör och mesost huvudsakligen av?

Vad består messmör och mesost huvudsakligen av?

Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från osttillverkningen. Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket näringsrik. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla. I dag tillverkas messmör i Östersund och säljs i hela landet.

Vad består mesost av?

Messmör och mesost består ursprungligen av getmese vilket är vassle från getmjölk. Beroende på hur länge man kokar mesen så påverkas konsistensen och avgör om det blir bredbar eller fast mese – och alltså skillnaden mellan det vi brukar kalla för messmör och mesost.

Vad innehåller Fjällbrynt messmör?

Vasslepulver (av komjölk), smörolja, socker (5 %), järn. Observera att receptförändringar kan ske. På den aktuella förpackningen anges alltid korrekt information om produktens innehåll. Läs därför innehållsförteckningen noga.

Vilka sockerarter innehåller messmör?

Läs därför innehållsförteckningen noga.

  • Näringsvärde per 100g:
  • Energi:1100kj/240kcal.
  • Fett:2 g.
  • Varav mättat fett:1,2 g.
  • Varav sockerarter:49 g.
  • Kolhydrat:49 g.
  • Protein:7,2 g.
  • Salt:1,6 g.

Vad är Mesvaror?

Messmör är en mejeriprodukt som främst används som smörgåspålägg. Den finns framför allt i två varianter: getmessmör med getmjölk som bas och messmör med komjölk som bas. ... Av detta gör man sedan messmör, getmessmör eller mesost. Mesvarorna innehåller mineralämnen som till exempel järn och kalcium, samt vassleprotein.

Vad framställs Mesvaror av?

Mesvaror är inte ost, men tillverkas av den vassle som bildas vid osttillverkningen och består huvudsakligen av vatten, mjölksocker och vassleprotein. Mesvaror bereds av ko-, get-, eller fårmjölk och man erhåller antingen mesost med låg vattenhalt eller messmör med högre vattenhalt.

Vad innehåller brunost?

VASSLE, pastöriserad GETMJÖLK, pastöriserad GRÄDDE, pastöriserad KOMJÖLK.

Vad är brunost gjort av?

Smakerna. Det finns brunost som tillverkas bara på getmjölk. Det ger den lite mer bett än den lena och milda osten som görs på bara komjölk.

Vad är bra med messmör?

Söt och salt med en rejäl nypa karaktär och egen stil. Att sätta ord på messmörets smak är inte lätt, men ”gott” hör till de vanligaste. Helt naturligt är det också, gjort på vassle som är en fin källa till kalcium och protein och med tillsatt järn för extra ork.

Vad är mess smör?

Hur gör ni messmöret? För att göra det flytande guldet löser vi upp vasslepulver i vatten och tillsätter socker och smörolja. Därefter värmebehandlas messmöret och läggs i tankar för att ”brynas” så att rätt smak och färg bildas. Efter bryningen kyls messmöret och vattnet avdunstar.

Relaterade inlägg: