Vad är en marknadshyra?

Innehållsförteckning

Vad är en marknadshyra?

Vad är en marknadshyra?

Marknadshyra är den hyra som skulle ha avtalats i hyresavtal för en lägenhet om hyran enbart bestäms av tillgång och efterfrågan på boenden, och inte begränsas av hyresregleringar via lagstiftning eller avtal mellan hyresmarknadens parter.

Varför har vi hyresreglering?

Även om hyrorna i Sverige inte fastställs av staten har vi i praktiken en hyresreglering. Det leder till lägre hyror för de som har ett förstahandskontrakt, särskilt i attraktiva lägen i storstäder, men också till betydande samhällsekonomiska förluster.

Vilka drabbas av marknadshyror?

Till en början kommer det drabba alla som flyttar till en nyproducerad hyresbostad, lägenheter som redan idag har en högre hyra. På sikt kommer alla lägenheter få höjda hyror eftersom den kollektiva förhandlingen försvinner.

Hur påverkar marknadshyror bostadsrätt?

I praktiken skulle även marknadshyror innebära att besittningsskyddet försvinner – eftersom hyran följer marknaden och inte går att förutsäga på förhand. – Många kommer från en dag till en annan inte ha råd. Hyresrätten skulle inte längre vara den trygga boendeform vi känner i Sverige, säger Marie Linder.

Vad händer om man inför marknadshyror?

I klartext inne- bär ”ökad rörlighet” och ”flyttkedjor” att en del hushåll, främst med låga inkomster, riskerar att få en ökad trångboddhet, förlora sin bostad och/eller tvingas flytta till en bostad med lägre hyra längre från arbetet.

Hur många är för marknadshyror?

Det finns få vinnare men väldigt många förlorare när det gäller marknadshyror. Tre miljoner människor som bor i hyresrätter skulle drabbas om marknadshyror införs, säger Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Varför finns allmännyttan?

Allmännyttan är kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bostadsföretagen ska ta ett aktivt samhällsansvar och samtidigt bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer.

Hur fungerar bruksvärdessystemet?

Bruksvärdessystemet är avsett att spegla en hyresmarknad i balans. Bestämmelserna kopplar den skäliga hyran till de högsta förhandlade hyrorna på marknaden, men sätter stopp för hyror som är ännu högre.

Relaterade inlägg: