Vad består LED lampor av?

Innehållsförteckning

Vad består LED lampor av?

Vad består LED lampor av?

Vad är en LED-lampa? LED står för Light Emitting Diodes, vilket på svenska betyder lysdiod. LED-lampor har ingen glödtråd utan alstrar ljus genom halvledardiod. Lysdioder uppfanns på 1920-talet men först på 60-talet utvecklades dioder som kunde ge synbart ljus.

Finns i lampor?

De traditionella glödlamporna kan innehålla bly. Den energisnåla lågenergilampan fungerar som ett lysrör. Liksom lysrören innehåller de därför kvicksilver. Halogenlampor och lysdioder, även i form av så kallade LED- lampor, innehåller inte bly eller kvicksilver men många andra ämnen och ska därför återvinnas.

Vilka nackdelar har LED lampor?

Nackdelar med LED Dock måste du komma ihåg att även om inköpspriset är något dyrare kommer LED-lampan i längden att spara dig pengar. Andra nackdelar med LED-lampan är att den inte alltid fungerar med alla dimrar och att ljuset inte alltid är riktigt det samma som det från en traditionell glödlampa.

Hur gör man LED-lampor?

LED (Light Emitting Diodes) En lysdiod består av en halvledare med en beläggning på en liten platta, som beroende på material sänder ut olika typer av ljus när ström leds igenom dioden. Det ljus som alstras är ett resultat av ett fysikaliskt fenomen som kallas elektroluminiscens.

Vad finns det för användningsområden för en diod lysdiod?

Lysdiod. En lysdiod är som en vanlig likriktardiod med den speciella egenskapen att den börjar lysa när ström går igenom den. Lysdioder har blivit otroligt populära i belysningssammanhang då de är mycket strömsnålare än traditionella glödlampor.

Hur vet man hur starkt en lampa lyser?

Hur vet man hurstarktlampan lyser? För glödlampor har man angett lampans effekt i Watt, t ex en 40 W glödlampa. Eftersom de nya ljuskällorna är mer energieffektiva kan man använda mindre energi och ändå få ut motsvarande ljusflöde, t ex motsvarar en 4,5 W LED-lampa ljusflödet från en 25 W glödlampa.

Vilken sorts glödlampa?

E14 är den mindre versionen av E27 och också en av de vanligaste och mest använda sockelstorlekarna, och kallas ibland liten Edisonskruv, eller "glödlampa med liten sockel". E14-lampor finns som glödlampor, CFL, halogen och LED. Lampan har en 14 mm sockel som skruvas i lampan och är lämplig för 230/240V.

Relaterade inlägg: