Vad kostar det att köra en elbil?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att köra en elbil?

Vad kostar det att köra en elbil?

En elbil av ”mellanstorlek” förbrukar ungefär 1,5 kWh per mil, vilket kostar 2,50-3 kronor. Om man kan ladda hemma vill säga, snabbladdningsstationer tar mer betalt för elen och ger samma bil en milkostnad på 6-8 kronor. Motsvarande fossilbil har grovt räknat en bränslekostnad på 7-10 kronor milen.

Vad kostar en elbil i månaden?

– Om du dessutom laddar hemma så betalar du runt 1–1,50 kronor per kilowattimme och milkostnaden hamnar någonstans runt 2–3 kronor milen. Om du laddar bilen på en laddstation så kanske det kostar tre kronor per kilowattimme i stället, vilket betyder en milkostnad om sex kronor.

Är det verkligen billigare med elbil?

Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.

Hur mycket kostar en elbil per år?

Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år. Underhållskostnaderna för ID. 3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil.

Hur mycket kostar det att köra en elbil per mil?

Kostnad är en viktig faktor vid köpet eller användandet av en elbil. Kostnaden beror på flera faktorer som vilket land du bor i, din bils laddkapacitet och vilken laddstation du använder. Beroende på din körstil kan du köra 6-8 mil på en laddning. Vilket betyder att kostnaden per km är 2,25-3 kr per mil.

Vad kostar en elbil i Sverige?

Det finns idag elbilar i olika prisklasser. Den billigaste elbilen du kan beställa i Sverige idag börjar på 264 900 kronor. Tänk också på att du, genom statens Bonus-Malussystem får 60 000 kronor tillbaka på en ny elbil. På begagnatmarknaden kan du köpa elbil från 50 000 kronor och uppåt.

Vad kostar en elbil för företaget?

Elbilen har en totalkostnad (total cost of ownership) på 4 954 kronor. Med moms och sociala avgifter blir summan 6 122 kronor. För företaget kostar elbilen sålunda runt 700 kronor mer i månaden än bensinbilen.

Varför är elbilar så dyra i Sverige?

Men varför är elbilar så dyra idag? Det är batteriet och metallerna det tillverkas med som är boven i dramat. Batteriet står för över 40% av produktionskostnaden för en elbil. Mycket tack vare bristen på metallerna och kostnaden för att utvinna dessa.

Varför är det bättre med elbilar?

Det finns alltså ganska många fördelar med elbilar. De är tystare, har effektivare motorer, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade. Dessutom är de det bästa valet ur miljösynpunkt och de allra flesta av oss klarar oss utan problem på en elbils räckvidd till vardags.

Relaterade inlägg: