Vilken valla ska man ha?

Innehållsförteckning

Vilken valla ska man ha?

Vilken valla ska man ha?

Den enklaste faktorn som avgör vilken valla du ska använda är vilken temperatur snön har. Olika temperaturer behöver olika hårdhet i vallan för att ge bra fäste utan att sno för mycket av ditt glid. Ett varmare före behöver generellt en mjukare valla.

Hur funkar valla?

Skidvalla, även valla, är en typ av klister som påföres en skidas undersida för att ge ökat fäste eller glid. Innan specialtillverkade vallor kom användes ofta beck eller tjära. Det finns olika sorters valla, beroende på snötyp, temperatur med mera.

Måste man valla längdskidor?

Du behöver alltså inte valla skidorna inför varje tur då hudarna ger fäste utan valla oavsett före. Med vallningsfria skidor kan du snabbare och enklare ge dig ut i spåret och njuta av längdskidåkningen utan särskilda förberedelser.

Hur ofta glidvalla längdskidor?

Om du träningsåker behöver du inte glidvallaofta – det räcker med 2–3 gånger per säsong. Om du inte vill glidvalla över huvud taget går det utmärkt att ta några genvägar. Låt en sporthandlare göra en grundvallning av skidorna i samband med ditt inköp. Lämna in skidorna för glidvallning två gånger per säsong.

Vilken fästvalla?

Undvik klister och välj en hårdare valla Risken att vallan fryser i och att snö fastnar under fästzonen är större desto mjukare valla du har under skidorna. Därför kan det vara en god idé att valla med en något hårdare (kallare) valla än vad temperaturen egentligen kräver.

Vilken glidvalla?

Paraffin (glidvalla) Det fungerar bra för, i princip, alla snötyper. För att uppnå ännu bättre glid kan du välja paraffin med hänsyn till snöns temperatur och fuktighet.

Vad behöver man för valla?

Hur kallt det är ute har en avgörande betydelse för vilken valla du ska lägga på. Tänk på att det ofta är olika temperatur i snön och luften. Alla vallamärken har i stort sett samma färgkodsystem och det gäller både för glid-, fäste-, klister- och burkvallor.

Vilket ämne används i skidvalla?

Inom alla typer av skidåkning, finns en exponeringsrisk för per- och polyfluorerade ämnen (PFAS) som har visat negativa effekter på hälsa och miljö. PFAS används i skidvalla för dess utmärkta vatten- och smutsavstötande egenskaper, och för att reducera friktion mot snö.

Måste man valla skidorna?

Men även om du fick hjälp med det när utrustningen var ny så får du inte glömma bort att serva den regelbundet, läs mer om det i detta blogginlägg. Vår rekommendation är att valla skidorna och slipa skridskorna minst en gång per säsong som minimum.

Måste man ha fästvalla?

Jag brukar ca 60 procent av gångerna, lägga på eller justera min fästvalla ute i spåret. Detta för att få ut maximalt av min skidåkning. Det finns inget värre än att åka med bakhala skidor. Man bör alltid ha bra fäste, detta för att kunna få till rätt teknik, det beror inte så mycket på din teknik, om det är bakhalt.

Relaterade inlägg: