Vilka tre centrala krav på hur den offentliga makten utövas följer av Objektivitetsprincipen?
Innehållsförteckning
- Vilka tre centrala krav på hur den offentliga makten utövas följer av Objektivitetsprincipen?
- Hur påverkar Objektivitetsprincipen andra lagar?
- I vilka verksamheter är likhetsprincipen och Objektivitetsprincipen tillämpbara?
- I vilken författning är Objektivitetsprincipen stadgad?
- Var regleras förvaltningslagens tillämpningsområde?
- Vart regleras proportionalitetsprincipen?
- Vilka tre moment består Objektivitetsprincipen av?
- Vad betyder att något är objektivt?
- Är vi alla lika inför lagen?
- Vad är likabehandlingsprincipen?
Vilka tre centrala krav på hur den offentliga makten utövas följer av Objektivitetsprincipen?
Principen gäller domstolar och offentlig förvaltning och är inskriven i grundlagen (regeringsformen). Den innebär ett krav på att domstolarna och myndigheterna ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska.
Hur påverkar Objektivitetsprincipen andra lagar?
9 § RF ska domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Kravet på saklighet och opartiskhet brukar benämnas objektivitetsprincipen.
I vilka verksamheter är likhetsprincipen och Objektivitetsprincipen tillämpbara?
Likhetsprincipen innebär att alla är lika inför lagen. Det innebär att lika fall ska behandlas lika. Om omständigheterna i övrigt inte skiljer sig ska man alltså nå samma beslut när man tillämpar en regel. Det ska inte spela någon roll om man döms av en domare i Malmö eller i Kiruna, till exempel.
I vilken författning är Objektivitetsprincipen stadgad?
Objektivitetsprincipen gäller för all offentlig förvaltning och står skriven i svensk grundlag. ... Likhetsprincipen stadgas även den i grundlag och innebär att de som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter (se ovan beskrivning) ska beakta allas likhet inför lagen (Se; 1:9 RF).
Var regleras förvaltningslagens tillämpningsområde?
Lagens tillämpningsområde 1 § Denna lag gäller förvaltningsmyndigheternas handläggning av ärenden och domstolarnas handläggning av förvaltningsärenden. ... Lag (1998:386). 2 § I 31-33 §§ föreskrivs begränsningar i lagens tillämpning i vissa myndigheters verksamhet.
Vart regleras proportionalitetsprincipen?
En rättssäkerhetsprincip som innebär att en myndighet inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet. Proportionalitetsprincipen finns i svensk lag i bland annat 8 § polislagen och 24 kap. ... 1 § rättegångsbalken.
Vilka tre moment består Objektivitetsprincipen av?
Gällande objektivitetsprincipen så gäller den för domstolar och offentlig förvaltning och är inskriven i grundlagen (1 kap. 9 § regeringsformen). Principen innebär ett krav för domstolar och myndigheter ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska.
Vad betyder att något är objektivt?
När en person har att bedöma en situation och kopplar bort alla känslor som en filmkamera eller robot, skulle göra agerar personen objektivt. Oavsett vilken människa som bedömer situationen kommer de alla att beskriva situationen likadant. Vad och hur en person som var i situationen kände är oväsentligt.
Är vi alla lika inför lagen?
Rätten till självbestämmande formuleras främst i artikel 12, som handlar om Likhet inför lagen – att alla människor ska betraktas som jämlika i juridisk mening. Likhet inför lagen är en grundläggande princip för mänskliga rättigheter. Den här principen har också en central plats i Funktionsrättskonventionen.
Vad är likabehandlingsprincipen?
Likabehandlingsprincipen innebär att leverantörer i lika situationer ska behandlas lika. Alla leverantörer ska exempelvis få samma information vid samma tillfälle. ... Principen betyder också att leverantörer i olika situationer ska behandlas olika.