Vad är det i mens?

Innehållsförteckning

Vad är det i mens?

Vad är det i mens?

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp.

Hur mycket är normalt att blöda vid mens?

En menstruationsblödning varar normalt i 3–8 dagar. Normalt intervall mellan den första blödningsdagen av menstruationen till den första blödningsdagen i nästa menstruation är 23–35 dagar. Total blödningsmängd är ≤80 ml. Hos alla kvinnor kan menstruationen variera från månad till månad.

Vad kan utebliven mens bero på?

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger. Det kan till exempel ha att göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, äter för lite, är överviktig, har ätstörningar eller någon hormonell obalans, till exempel PCOS. Läs mer om PCOS på 1177.se.

Kan man bli av med mensen?

Det finns två sätt att göra det på: antingen kan du hoppa över mensen helt med kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling. Med en tillfällig behandling kan du flytta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel.

Vad händer när man har mens?

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen.

Vad är det för klumpar i mensen?

När du blöder lite är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner torka lite på vägen ut ur slidan. Så kan det vara i början och i slutet av mensen. När du blöder mer är blodet rödare. Då kan du också få klumpar i mensen, det beror på att blodet klumpar ihop sig på vägen ut.

Varför blöder man mer Vissa månader?

Menstruationsrubbningar innebär att menscykeln blir ojämn åt något håll. Du kan blöda oftare eller mer sällan än vanligt. Tillståndet kan bland annat uppstå till följd av hormonell obalans, infektioner, sjukdomar, skador och vissa preparat.

Kan man få blödningar av stress?

Kan man få mellanblödningar av stress? Stress, både fysisk och psykisk, kan ge hormonrubbningar, oregelbunden menstruation och mellanblödningar. Om du får mellanblödningar som du inte vet vad de beror på bör du söka vård.

Vad kan bidra till att mensen skjuts upp?

Menstruationsrubbningar innebär att menscykeln blir ojämn åt något håll. Du kan blöda oftare eller mer sällan än vanligt. Tillståndet kan bland annat uppstå till följd av hormonell obalans (PCOS), infektioner, sjukdomar, skador och vissa läkemedel.

Varför utebliven mens ätstörning?

Kroppen kan inte bilda östrogen om du går ner för mycket i vikt. Mensen uteblir därför om du äter för lite eller får i dig för lite fett. Om mensen slutar komma på grund av viktnedgång kommer mensen tillbaka så småningom, om du börjar äta bra och går upp till normalvikt igen.

Relaterade inlägg: