Vad kan man ha spiskummin till?

Innehållsförteckning

Vad kan man ha spiskummin till?

Vad kan man ha spiskummin till?

Spiskummin är en krydda som har en skarp och aromatisk smak. Spiskummin används i många indiska och mexikanska rätter t. ex. chili con carne och i den mexikanska kryddblandningen tacokrydda.

Vart kommer kummin ifrån?

Habitat (lokal, lokalitet eller fyndort) för kummin finns över hela Norden, vilket innebär i stort sett hela Finland, nästan hela Sverige (utom norra Norrland), hela Norge (upp till 1 200 m ö h), hela Danmark och vissa områden på Island och Färöarna.

Är det skillnad på kummin och spiskummin?

Kummin även kallad brödkummin är en krydda som används i t. ex. bröd, soppor, ost och i brännvin. ... Brödkummin och spiskummin är inte samma sak.

Var odlas spiskummin?

Odla spiskummin Det absolut viktigaste att tänka på är att spiskummin behöver ha det varmt, både vad det gäller luften runtomkring och varm jord. Ett växthus underlättar då det skapar bästa möjliga förutsättningar för odlingen att lyckas.

Är spiskummin bra för magen?

Spiskummin innehåller även kalcium och magnesium som är viktiga för ett starkt skelett och för att musklerna ska fungera så bra som möjligt. ... Den hjälper också till att lindra gasbildning i magen och tarmarna, så om du brukar få en uppblåst mage kan det vara en bra idé att tillföra spiskummin i kosten.

Vilken krydda är mest lik spiskummin?

Om man som europé inte riktigt kan förlika sig med indisk, arabisk eller mexikansk mat brukar det bero på rikligt användande av mald spiskummin i anrättningarna. Alternativ vara: Kummin, kardemumma. Försäljning/säsong: Säljs rostad som mald krydda.

Var odlas kummin?

Kummin från Finland är populärt tack vare vårt rena jordbruk och eftersom finländskt kummin har en kraftig smak. Det mesta av vårt kummin exporteras till Europa, USA och Asien, främst Indien. Dan Kjällberg odlar kummin i Övermark i Närpes.

Vad används kummin till?

När kummin används som krydda benämns ofta delfrukten som ”frö”. Kummin passar bra i bröd, kakor och kex och även i korvar, kötträtter och surkål. Den används också för smaksättning av kryddat brännvin. Kummin ska inte förväxlas med spiskummin som har en helt annan smak.

Vad är bra med kummin?

  • Kummin har förekommit som naturligt läkemedel sedan medeltiden men fått stå åt sidan för moderna läkemedel. ...
  • Kummins främsta egenskaper är starkt kramplösande i mage- och tarmsystem villket gör den bra att dricka som infusion vid kolik, magknip och övriga matsmältningsproblem.

Kan man äta hel kummin?

Kummin används till bakning och kålrätter. Det engelska namnet för kummin är Caraway, inte att förväxla med spiskummin som på engelska heter Cumin.

Relaterade inlägg: