Vad orsakar ödem i benen?

Innehållsförteckning

Vad orsakar ödem i benen?

Vad orsakar ödem i benen?

Vanliga orsaker till svullna ben och fötter är ett långvarigt stående, en lång flygresa och övervikt. Vissa kvinnor får även svullnader under menstruationen. Svullna fötter och ben kan bero på vissa sjukdomar.

Kan ge ödem?

En vanlig form av ödem är lymfödem, men även hjärt- och kärlsjukdom, njursjukdom eller endokrina sjukdomar kan alla ge upphov till lymfödemliknande symtom. Insektsbett, kirurgi, högt blodtryck och borrelia kan i sin tur ge svullnad som utvecklas till lymfödem.

Vad innebär Pittingödem?

Pittingödem på ett ben, det vill säga ödem som ger efter för tryck. Ödem är svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna. Ödem uppstår när det hydrostatiska trycket i kapillärerna överstiger det osmotiska trycket i kapillärerna. Därmed finns det ett nettoflöde av vätska ut i vävnaden.

Vad gör man åt ödem?

Kompressionsbehandling är ett sätt att behandla lymfödem. Då används särskilda bandage eller plagg som kan tryckas mot lymfödemet. Det ökade trycket mot vävnaden gör att svullnaden minskar. Sådana hjälpmedel brukar kallas kompressionsdelar och har högre tryck än stödstrumpor.

Hur får man bort svullna ben?

Att lyfta upp benen på en stol eller en kudde hjälper till att lindra svullnad. När du sitter kan du sträcka och böja vristerna och när du står gå upp på tårna och ner. Skaffa gärna stödstrumpor från specialaffärer som säljer dem. Övervikt försämrar blodflödet från benen till hjärtat och får benen att svullna.

När uppstår ödem?

Inuti venerna finns små klaffar som hjälper till att forsla blodet på rätt sätt från fötterna och tillbaka till hjärtat. Om dessa klaffar inte fungerar som de ska, samlas blodet i fötterna och det uppstår en svullnad. Ibland kan ett ödem i en arm eller ett ben uppstå efter en skada på kroppsdelen.

Relaterade inlägg: