Vad består en brustablett av?

Innehållsförteckning

Vad består en brustablett av?

Vad består en brustablett av?

Bakpulver och brustablett består av ett surt salt (pyrofosfat) och ett basiskt salt (bikarbonat). Vätskan (vatten) är en katalysator och löser upp salterna till joner så att en reaktion kan ske. I lösningen sker en neutralisation, varvid det instabila bikarbonatet sönderdelas till koldioxid.

Vilka egenskaper har bikarbonat?

Bikarbonat har antiseptiska egenskaper och funkar även som naturligt emulgeringsmedel. Bikarbonat är basiskt och balanserar pH-värdet. Det råder bland annat bot på dåliga lukter som satt sig i textilier men har också en rad läkande effekter på kroppen.

Är det farligt att äta bikarbonat?

När Bikarbonaten kommer till magsäcken skapas gaserna koldioxid och kolsyra som då kan ge uppblåst mage, diareé och magont. När dosen ökar, ökar också risken för bieffekter. De flesta klarar av 0,2g/kg kroppsvikt, dvs upp mot ca 15g bikarbonat i en dos.

Är bikarbonat dåligt?

Bikarbonat i små mängder är bra för matsmältningen. Vid höga doser kan det leda till förstoppning, diarré och illamående och minska upptaget av andra ämnen, även läkemedel.

Hur skall brustabletter administreras?

De flesta lösliga tabletter löser du upp i lite vatten. Vanligast är brustabletter som ska lösas i ett halvt glas vatten och ger en kolsyrad dryck. Det finns också tabletter som löser upp sig i munnen av saliven, och som du kan ta utan vatten. Ibland kallas denna typ av tabletter för munsönderfallande.

Vad händer om man äter en brustablett?

Nya studier har dessutom visat att höga doser av C-vitamin kan öka risken för njursten bland män. En brustablett innehåller 1 000mg C-vitamin, vilket är omkring 13 gånger högre än det rekommenderade intaget. Dessutom innehåller det endast syntetiskt vitamin-C som är framställt på labb.

Relaterade inlägg: