Finns det vilda russ på Gotland?

Innehållsförteckning

Finns det vilda russ på Gotland?

Finns det vilda russ på Gotland?

Gotland finns en mycket gammal hästart -Gotlandsrusset. Denna hästart höll nästan på att dö ut för ca hundra år sedan; men tack vare några eldsjälar lyckades detta förhindras. Den viltgående russflocken uppgår idag (under vintern) till ca 50 russ och under sommar/höst när fölen finns i flocken är antalet ca 80.

Hur många vildhästar finns det på Gotland?

Detta innebär att russet är vårt lands populäraste ponnyras (mankhöjden varierar mellan 1 cm). Numera finns det bara en vild russflock kvar, nämligen den på Lojsta Hed (Lojsthaid, bilderna kommer därifrån). I dag består flocken av ca 80 djur - hingsten, fölstona, unghästarna och fölen sammantagna.

Hur mycket vikt kan ett russ?

Många russ klarar att bära mer än 65 kg, det är bara folk som har fått för sig att det inte går. På ridskolan är det ett evigt prat om hur för stora alla är, när dom i själva verket är precis lagom för sina ponnyer.

Hur mycket bär ett russ?

Inom monté får ryttarna (med utrustning antar jag) väga max 65 kg.

Hur stort är Lojsta hed?

Flocken går på ett 650 hektar stort inhägnat område uppdelat på tre hagar.

Var ligger Lojsta?

Lojsta hed, eller Lojsthajd, är en skogstrakt som ligger främst i Lojsta socken, men även i Etelhems, Klinte och Fröjels socknar på mellersta Gotland.

Hur många gotlandsruss finns det i Sverige?

Den har sitt ursprung på Gotland där den har funnits i flera tusen år. I dag finns det cirka 6000 Gotlandsruss i Sverige. Den mest kända flocken finns på Lojsta hed på Gotland, där ett femtiotal russ strövar fritt på ett stort område.

Är gotlandsruss kallblod?

Gotlandsrusset är en svensk hästras av ponnytyp med ursprung på Gotland. Gotlandsrusset, som även kallas skogsbagge, är en mycket gammal ras som har funnits på ön sedan järnåldern....Gotlandsruss[redigera | redigera wikitext]
Gotlandsruss, skogsbagge
UrsprungGotland, Sverige
Egenskaper
Typponny
MankhöjdCa 115-130 cm

Hur mycket ska ett gotlandsruss väga?

Gotlandsrusset, som även kallas skogsbagge, är en mycket gammal ras som har funnits på ön sedan järnåldern. Idag är det en populär ridponny för barn och populär inom ponnytrav, och på Lojsta hed lever fortfarande halvvilda russ i stora flockar. Den blir omkring 130 cm i mankhöjd och väger ca 2 kg.

Hur Viktbärande är ett gotlandsruss?

Även om russet är en liten häst, sett till mankhöjden, är det en stark och viktbärande ponny. Kan mycket väl ridas av vuxna, som inte är allt för tunga. Detta är till fördel då de kan utbildas av erfarna ryttare för att tävlas av barn. ... Inom övriga grenar är det fritt fram för vuxna russryttare.

Relaterade inlägg: