Var utvinns gummi?

Innehållsförteckning

Var utvinns gummi?

Var utvinns gummi?

Det finns en trädart, Hevea brasiliensis, i den Brasilianska regnskogen som avger en vit växtsaft om man skadar barken. Rätt blandad med svavel och kimrök (finmalet kol) och uppvärmt ger denna växtsaft gummi. Naturgummit har förnämliga egenskaper som slitstyrka, värmetålighet och förmåga att motstå deformation.

Vad har gummi för miljöpåverkan?

Gummit i däck är svårt att återvinna på grund av dess tillverkningsprocess, i processen tillsätts svavel genom vulkning för att skapa starka tvärbildningar i gummimassan. ... Vid tillverkningen tillsätts även hög aromatiska oljor (HA-oljor) som gör däcken miljö farliga och svåra att hantera vid återvinning.

Hur får man fram gummi?

Gummi framställs idag både av saven från gummiträd (naturgummi -som för övrigt luktar ganska illa) eller i en industriell process (syntetiskt). För att fram de egenskaper som önskas tillsätts olika ämnen till gummit; kimrök, oljor mm. För att ett stabilt, formbart och beständigt material vulkaniseras gummit.

Kan gummi vara?

Gummi är en grupp polymera organiska ämnen med elastiska egenskaper som ingår i gruppen elaster. ... Gummi tillverkas traditionellt av mjölksaften från träd, och kallas då naturgummi, men idag är syntetiskt gummi vanligare. Syntetiskt gummi tillverkas genom polymerisering av monomerer från (i första hand) petroleum.

Vad är bra med gummi?

Gummi har alldeles särskilda egenskaper i förhållande till andra material. Det är mycket åldersbeständigt, tål temperaturväxlingar och UV-strålning, isolerar såväl elektricitet som värme/kyla, är dränerande och lätt, har en yta som mikroorganismer trivs på.

Är naturgummi miljövänligt?

Hos de stora producenterna i Asien (främst Malaysia), blir produktionen mindre miljövänlig, då konstgödsel och växtgifter används. Det produceras också gummi syntetiskt med råolja som bas. ... Naturgummi är därför, enligt vår mening, ett miljövänligare alternativ, trots vulkanisering och kemiska tillsatser.

Vem upptäckte gummi?

Charles Goodyear[redigera | redigera wikitext] vulkaniserat gummi upptäckt 1839, process perfekterad och patent 1844. Charles Goodyear, född 29 december 1800 i New Haven, Connecticut, USA död i New York, var en amerikansk självlärd kemist och tillverkningsingenjör.

Relaterade inlägg: