Är tulpan?

Innehållsförteckning

Är tulpan?

Är tulpan?

Tulpan eller trädgårdstulpan (Tulipa gesneriana) (från persiskans dolband) är en växt i familjen liljeväxter....Tulpan[redigera | redigera wikitext]
Systematik
UnderdivisionGömfröväxter Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter Monocotyledonae
OrdningLiljeordningen Liliales
FamiljLiljeväxter Liliaceae

Hur många Tulpansorter är vilda?

Tulpansorter finns väl dokumenterade för den vetgirige. Man beräknar att det finns ca 7000 registrerade sorter och dessa delas in i olika grupper.

Vad heter tulpan på latin?

Tulipa Tulip/Scientific names

Vilken familj tillhör tulpaner?

Lilies Tulipaceae Tulip/Family

Är tulpanen en?

Tulpanen (Tulipa på latin) är en liljeväxt mer ursprung i mellanöstern. Namnet tulpan kommer från det persiskans dulband som betyder turban. 2. Redan på 1200-talet hyllades tulpanen av persiska poeter.

Vilka tulpaner är perenna?

FLERÅRIGA TULPANER

 • Darwinhybrid-Gruppen 3-4 år. Tulipa 'Apricot Delight' ...
 • Fosteriana-Gruppen 4 år. Tulipa 'Purissima' ...
 • Botaniska sorter långlivade 4 år och längre. ...
 • Liljeblommiga-Gruppen 3-4 år. ...
 • Tidiga Fylldblommiga-Gruppen 2-3 år. ...
 • Sena Enkelblommiga-Gruppen 3-4 år. ...
 • Sena Fylldblommiga-Gruppen 2-3 år. ...
 • Triumph-Gruppen 3 år.

Hur många tulpaner är vilda?

Det finns omkring hundra olika vilda arter av tulpaner.

Vilket land odlar mest tulpaner?

Till exempel såldes en tulpan med namnet Semper Augustus för 120 000 kr, vilket var tre gånger dyrare än ett hus vid Amsterdams kanaler! Fortfarande idag är det Holland som är tulpanlandet nr ett. Tulpanerna kom även till Sverige på 1600-talet, men först på 1970-talet tog odlingen av tulpan som snittblomma fart.

Vilket land kommer tulpaner ifrån?

Tulpanen har sitt ursprung i mellanöstern där den växer vild på stäpperna. Länge har den fascinerat människor med sin intensiva färg och sirliga blomma. Redan på 1200-talet hyllades den av persiska poeter.

Är tulpaner vårblommor?

Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

När är det bra att plantera tulpaner?

 • Det är bra att plantera tulpaner ganska sent. Om jorden vid plantering fortfarande är för varm, kan det störa vilan som löken befinner sig i och det kan resultera i att löken vaknar och kommer upp. Lökarna behöver dock en sval period för att kunna bilda ett bra rotsystem så att de orkar blomma på våren.

Vad är tulpansläktet?

 • Tulpansläktet eller tulpaner (Tulipa) är ett släkte som ingår i familjen liljeväxter. De är lökväxter med breda blad. Blommorna sitter enstaka eller några få på samma stjälk. Som alla liljeväxter har de sextaliga blommor.

När ska du plantera dina tulpanlökar?

 • Plantera dina tulpanlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern.

Vad är storleken på tulpanlökar?

 • Lökstorleken varierar även med sort - vissa vilda arter har små väldigt små lökar. Tulpanlökarna ska vara friska - inte vara angripna av mögel eller ha andra skador. Alla klostras tulpanlökar är av storleken 12/+ vilket räknas som stora lökar.

Relaterade inlägg: