Varifrån kommer julfirandet?

Innehållsförteckning

Varifrån kommer julfirandet?

Varifrån kommer julfirandet?

Julen är en av de största kristna högtiderna och firas till minne av Jesus födelse. Julfirandet är en tradition med mycket gamla historiska rötter. Ända sedan 300-talet e.Kr har firandet förknippats med Jesus födelse. Det var först år 354 e.Kr som katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den 25:e december.

Vad kallades jul förr i tiden?

Jul
Pyntad julgran i Danmark 2004. Julgransseden i hemmen härstammar från 1400-talets Tyskland (Elsass).
TypKristen helgdag, firas sedan 1800-talet även mer sekulärt som en familjehögtid.
Allmän helgdagmånga länder
Allmän flaggdagmånga länder
Andra namnKristusmäss

Vad kallades julafton innan vi blev kristnade i Norden?

Den kristna julen firas till minne av Jesu födelse. Före kristnandet firade man i Sverige julblot. Den förkristna julen inföll i mitten av januari och i takt med att Sverige kristnades tog kristna traditioner över.

Hur kom julen till Sverige?

Julfirandet i Sverige har inslag från hedniska, kristna, nordiska och germanska traditioner från vikingatiden och framåt. I och med Sveriges kristnande kring mitten av 1100-talet började de kristna och hedniska traditionerna att blandas. De flesta nutida traditionerna härstammar från 1800-talet och 1900-talet.

När räknas det som jul?

Julen anses pågå under tolv dagar, från julafton fram till trettondedagen. I Sverige anser dock många att julen pågår ytterligare åtta dagar, fram till 13 januari, också känd som tjugondag Knut.

Relaterade inlägg: