Hur mycket kan en god man bestämma?

Innehållsförteckning

Hur mycket kan en god man bestämma?

Hur mycket kan en god man bestämma?

Om godmanskapet Den gode mannen har ingen bestämmanderätt över huvudmannen. Allt som den gode mannen gör för huvudmannens räkning måste ske med dennes samtycke om huvudmannen förstår vad saken innebär.

Vad ska en god man göra?

En god man eller en förvaltare hanterar ekonomiska och juridiska ärenden åt en medmänniska som inte klarar av att göra det själv. Sedan har anhöriga fått en större behörighet att utan fullmakt sköta frågor som rör den dagliga livsföringen. Godmanskap ska endast anordnas om det inte finns enklare åtgärder.

Kan man lita på en god man?

Kan man lita på gode mannen, kommer han eller hon att försnilla alla mina pengar? Det har man ju hört talas om. Det här är en oro vi som god man eller förvaltare måste ta på fullaste allvar. Förtroende får man inte, det måste förtjänas.

Vem har rätt till en god man?

Den som på grund av sitt hälsotillstånd har ett hjälpbehov, kan få hjälp av en god man eller förvaltare. För att ha rätt till god man måste det finnas någon form av dokumenterad medicinsk diagnos, som ett begåvningshandikapp eller annat funktionshinder, psykisk sjukdom eller demens.

Hur många huvudman kan en god man ha?

Som frivillig har den gode mannen en unik möjlighet att agera oberoende i kontakten med myndigheter. Uppdraget är dock tidskrävande. Det finns ingen lagstadgad övre gräns för hur många uppdrag en god man kan ha, det beslutar överförmyndaren i kommunen om.

Vad är skillnad på god man och förvaltare?

Att ha en god man är som huvudregel en frivillig åtgärd som kräver att personen själv går med på det. Att utse förvaltare är en tvångsåtgärd som kan användas mot en persons vilja när tingsrätten anser att hen inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar.

Kan anhörig vara förvaltare?

Ja, anhöriga kan ansöka om att bli god man eller förvaltare hos tingsrätten.

Kan sambo vara god man?

Make, sambo eller närmaste släktingar har rätt att hjälpa en person genom att ansöka om god man. De har också rätt att ansöka om byte av god man, förändring av uppdraget och att godmanskapet ska upphöra.

Relaterade inlägg: