Får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Innehållsförteckning

Får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Får man publicera bilder på människor utan deras samtycke?

Det krävs inte samtycke för att publicera en bild om det är för att porträttera något utifrån ett journalistiskt perspektiv. Om bilden på dig är kränkande eller har en kränkande text till sig så kan det däremot handla om förtal och detta är inte okej enligt tryckfrihetsförordningen.

Vilka lagar och regler gäller vid fotografering och publicering av ett fotografi?

Ett fotografi kan omfattas av GDPR regler om personen kan identifieras med hjälp av fotografiet. Själva bildtagningen är en registrering av personuppgifter. Ytterligare hantering av bilderna, till exempel publicering, kräver den fotograferade personens samtycke (art. 6 GDPR).

När du publicerar en bild på internet så krävs normalt personens samtycke?

Huvudregeln är att det krävs samtycke från de berörda personerna om du skall lägga upp namn och bild på internet. Undantag görs dock när det gäller ostrukturerat material, och det innebär att det i princip alltid är tillåtetatt publicera personuppgifter även utan samtycke.

Får man Smygfota folk?

Sedan är det straffbart att smygfotografera någon i ett badrum. Men du får fortfarande fotografera människor på allmän plats utan att fråga om lov. Kamera & Bild reder ut begreppen kring den nya paragrafen »kränkande fotografering«.

I vilka sammanhang är det inte tillåtet att använda bilder av okända kända personer?

De viktigaste lagarna som begränsar yttrandefriheten vad gäller publicering av bilder på andra är för det första "lag om namn och bild i reklam". Nämnda lag anger att om du tar en bild på någon får du som näringsidkare inte använda denna i reklamsammanhang, såvida inte personen samtyckt till detta (se 1 §).

Får man fotografera andras barn?

Många fotografer tror inte att de får ta bilder på barn. Men barn på offentlig plats får man fotografera precis på samma sätt som man får fotografera vuxna. Det gäller att skilja på själva fotograferingsögonblicket och hur bilden sedan ska användas.

Får man fotografera på annans tomt?

Sammanfattningsvis: Det finns egentligen ingen bestämmelse i BrB som hindrar en person från att enbart fotografera en tomt som hen står utanför. Det finns vidare inget som förbjuder grannen från att skicka bilderna till kommunen.

Relaterade inlägg: