Vad beror handeksem på?

Innehållsförteckning

Vad beror handeksem på?

Vad beror handeksem på?

Eksem är en inflammation i huden som gör att huden blir torr, röd och ofta kliar. Du kan få eksem om hudens yttersta skyddande lager har skadats. Det kan bero på torr hud eller nötning. Du kan också ha kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot.

Varför får man Mynteksem?

Vad är Mynteksem? Mynteksem kallas också för nummulärt eksem och kännetecknas av runda eller ovala myntstora fläckar. Andra ord som används är diskoid eksem och nummulär dermatit. Det är inte helt klarlagt vad som ligger bakom eksemet, men kraftigt uttorkad hud är troligen en bidragande orsak.

Hur blir man av med mjälleksem?

Till mjälleksem på kroppen kan du använda en kräm med svampdödande medel och kortison. I den kräm du använder i ansiktet ska kortisonet vara milt. När klådan har försvunnit kan du fortsätta behandlingen med svampmedel utan kortison. Svampmedel med milt kortison kan du köpa receptfritt på apotek.

Hur vet man om man har mjälleksem?

Symtom. Det är vanligt att få mjälleksem i ögonbrynen och vid näsvingarna. Symtom på mjälleksem är röd och fjällande hud. Oftast kliar det inte så mycket, ibland inte alls.

Kan man få skorv som vuxen?

Seborroiskt eksem uppstår oftast vid talgkörtlarna i exempelvis hårbotten, ögonbrynen eller vid näsan. Besvären kan drabba både barn och vuxna. Skorv är en sorts mjälleksem hos spädbarn som kännetecknas av gulbruna, feta fjäll i hårbotten.

Är det farligt med eksem?

Att ha atopiska eksem innebär att huden lättare blir uttorkad och lättare får infektion. Eksem är sällan farligt, men kan vara mycket besvärligt. – Grunden för att slippa eller lindra eksem är är att undvika saker som irriterar eller torkar ut huden.

Hur sprider sig eksem?

Eksem orsakas av en mängd olika faktorer, ser olika ut och sitter på olika delar av kroppen. De kan vara allergiska eller icke-allergiska, tillfälliga eller återkommande. Eksem kan orsaka klåda på kroppen, men smittar inte.

Relaterade inlägg: