Vad betalar man på elräkningen?

Innehållsförteckning

Vad betalar man på elräkningen?

Vad betalar man på elräkningen?

Dina elkostnader består av två delar. Dels betalar du för att vara ansluten till nätet, den så kallade nätkostnaden, och dels betalar du för inköp av den ström du gör av med, eller den så kallade elhandelskostnaden.

Hur mycket är energiskatten på el?

Energiskatten höjs från och med 1 januari 2021 till 44,5 öre per kWh (inklusive moms). Höjningen motsvarar 0,37 öre per kWh då energiskatten 2020 var 44,13 öre per kWh. Denna skattesats gäller för de flesta kunder i Sverige.

Hur mycket betalar man för el i månaden?

En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år (exklusive värme), vilket motsvarar cirka 490 kronor i månaden.

Vad betalar jag för min el?

Överföringsavgiften är den kostnad du betalar för själva överföringen av elen och beror på hur mycket el du använder. Det är lätt att blanda ihop denna del med din förbrukade el, men är alltså själva framkörningen av elen till din bostad. Elen du förbrukar är däremot det du faktiskt använder får ut i ditt eluttag.

Vad är en normal elräkning?

En normal kostnad för el i lägenhet är alltid olika. Det är omöjligt att säga det exakta genomsnittet eftersom elpriset varierar så pass mycket beroende på bostad. För en lägenhet med normal elförbrukning ligger nog genomsnittspriset på hushållsel mellan 350-650 kr per månad.

Hur mycket betalar företag för el?

Regeringen har beslutat att energiskatten för 2022 blir 36,0 öre/kWh (45,0 öre/kWh inklusive moms). Ditt elnätsföretag fakturerar dig energiskatt och redovisar sedan och betalar pengarna vidare till Skatteverket.

Hur mycket kostar el per månad i en villa?

En normal energiförbrukning för en villa eller ett radhus ligger på ungefär 20000-25000 kWh/år vilket motsvarar en elräkning på cirka 3000-3400 kronor i månaden.

Relaterade inlägg: