Vad betyder freden i Brömsebro?

Innehållsförteckning

Vad betyder freden i Brömsebro?

Vad betyder freden i Brömsebro?

Freden i Brömsebro (Brömsebrofreden) slöts mellan Sverige och Danmark den 13 augusti 1645 vid dåvarande gränsmärket söder om Kalmar och avslutade det danska kriget 1643-1645 eller Torstensons krig som det också kallas. Danmark avträdde Jämtland, Härjedalen, Gotland och Ösel samt Halland på 30 år.

Vad är Brömsebro känt för?

Mest känd är Brömsebrofreden den 13 augusti 1645. Vid fredsförhandlingarna slog svenskarna och danskarna läger på var sin sida av bäcken och de underskrivna handlingarna utväxlades mitt på holmen med hjälp av en fransk ambassadör. Freden slöts således vid Brömsebro, inte i Brömsebro.

Vilket år var freden i Brömsebro?

Aug Second Treaty of Brömsebro/Start dates Mitt i Brömsebäcken slöts freden i Brömsebro mellan Danmark och Sverige den 13 augusti år 1645 och detta blev startskottet för Sveriges stormaktstid. Resultatet blev att Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark – och blev ett avsevärt mycket större land.

Vad hände år 1645?

Den 13 augusti 1645 slöts freden i Brömsebro som därmed avslutade Torstenssons krig som då hållit på i ett år och åtta månader. Sverige startade kriget och hade som krigsmål att få full tullfrihet i Öresund samt att erövra så mycket danskt mark som möjligt.

Vad bestämdes vid freden i Roskilde?

Då den svenska armén hotade att erövra Köpenhamn tvingades danskarna att sluta fred med Sverige. Den efterföljande "freden i Roskilde" blev en katastrof för dansk del. Danmark tvingades avstå Skånelandskapen (Skåne, Blekinge, Halland) samt Bohuslän, Bornholm och Trondheims län (se karta).

Vad gör man i Kristianopel?

Här finns små butiker, restauranger och omtyckta caféer. Bor gör man på campingen, i gästhamnen, i stugor eller i rum på bed & breakfast. Att ställa bilen och strosa omkring bland de små trähusen där rosorna dignar i trädgårdarna är det bästa sättet att uppleva Kristianopel. Känn dofterna av rosor och hav.

Vilka landskap blev svenska 1658?

Huvuddragen i avtalet var att Danmark-Norge avträdde till Sverige Skåne, Blekinge, Halland (permanent, i freden i Brömsebro 1645 hade Sverige fått Halland på 30 år), Bohuslän, Bornholm samt Trondheims län.

Vilket år blev Blekinge svenskt?

Två exempel är Ronneby blodbad 1564 och skövlingen av Kristianopel 1611. Genom freden i Roskilde 1658 övergick Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län till Sverige. Blekingarna blev svenska undersåtar i stället för danska.

Vad innebar freden i Roskilde 1658 för Sverige?

Danmark tvingades avstå Skånelandskapen (Skåne, Blekinge, Halland) samt Bohuslän, Bornholm och Trondheims län (se karta). I och med det nya fredsavtalet hade Sverige definitivt klivit fram som Nordens och Östersjöområdets starkaste makt.

Relaterade inlägg: