Vad får man slänga på tippen?

Innehållsförteckning

Vad får man slänga på tippen?

Vad får man slänga på tippen?

På återvinningscentralerna kan du lämna nästan alla typer av grovavfall, men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna fallfrukt. Här får du som privatperson även reda på vad du ska göra med asbest.

Vad får man inte slänga i soptunnan?

Saker du inte ska kasta i soppåsen är:

  • farligt avfall (exempelvis starka rengöringsmedel, målarfärg, lim, nagellack)
  • mediciner och andra läkemedel.
  • elavfall (exempelvis mobiltelefoner, datorer, hushållsapparater)
  • batterier.
  • tidningar, reklamblad och kataloger.
  • förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)

Vad får man inte slänga i brännbart?

Brännbart avfall är avfall som inte är farligt avfall och som rimligen inte går att återvinna på annat sätt än genom energiutvinning. Vanligtvis är dessa material Papper, Trä & Plast (EJ PVC). Materialen får inte vara balade eller hårt packade.

Vad får man slänga i deponi?

Det avfall som inte kan återvinnas läggs på deponi, det vi brukar kalla soptippar. Till deponin förs askor från energiproduktion (till exempel avfallsförbränning), förorenade jordmassor med mera. Det ställs olika krav på deponier beroende på vilket avfall som tas om hand där.

Vad får man slänga på återvinningscentralen?

Kommunernas bemannade återvinningscentraler tar emot de flesta sorters avfall från hushåll, utom det som du slänger i vanliga soppåsen.

Får man slänga glas i soptunnan?

Du kan alltså slänga dem i soporna, det går bra. Dricksglas som du vill slänga kan du också med gott samvete lägga i soppåsen, om du inte orkar gå med dem till återvinningscentralen. De är inte glasförpackning, så de platsar inte bland tomma vinflaskor och syltburkar i glasigloon.

Vad får man slänga i hushållssopor?

I soppåsen lägger du det som blir över när du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar och tidningar. Har du dessutom matavfallsinsamling lägger du skal och matrester i matavfallspåsen i stället för i den vanliga soppåsen.

Relaterade inlägg: